Wykonanie
Zielone koktajle dają wiele dobrego dla organizmu. Jakich błędów nie popełniać podczas ich przyrządzania i spożywania?

Zielone koktajle, czyli tak popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla organizmu. Potrafią oczyścić go z toksyn, usunąć złogi z układu pokarmowego i wydalniczego, dodać energii i wigoru. Jednak musimy pamiętać, aby nie popełniać błędów podczas ich przyrządzania i spożywania. Jakich? Wymienimy 5 podstawowych, które najczęściej popełniacie, a które nie pozwalają Wam skorzystać z pełni dobroci jakie niesie ich regularne spożywanie.
Dajcie nam znać co o nich sądzicie oraz czy widzicie więcej zagrożeń.1. Podstawowym błędem jest miksowanie wciąż tego samego rodzaju zielonolistnych warzyw, np. wciąż
szpinak i
szpinak, ewentualnie na zmianę z
jarmużemNie dość, że kumulujemy wówczas w organizmie niebezpieczne na dłuższą metę szczawiany to miksowanie wciąż tego samego rodzaju
zieleniny po prostu się nudzi i zniechęca do picia zielonych koktajli na co dzień. Lista jadalnych roślin o zielonych liściach jest bardzo długa . Nie ograniczajmy się, zwłaszcza w sezonie. Do wyboru mamy m.in.: wspomniany wcześniej
szpinak i
jarmuż, różnorodne
sałaty - jak dębowa,
masłowa, rzymska, chińska,
rukola czy
roszponka,
natka pietruszki,
natka marchewki,
seler naciowy,
botwinka lub prosto z ogrodu czy
pola mniszek lekarski albo pokrzywa.2. Drugim błędem jaki zdarza nam się popełniać to miksowanie zbyt dużej ilości składnikówTo nie jest błąd karygodny, jednakże powoduje mieszankę iście wybuchową i nie każdy żołądek sobie z taką mieszanką poradzi, a odczuwając dyskomfort kojarzymy
potem dolegliwości z piciem zielonych koktajli. Tak naprawdę dla dobrego smaku wystarczy
zielenina i jeden
owoc, najwięcej ciekawych smaków wychodzi z połączenia
zieleniny i dwóch
owoców, czyli tak zwane koktajle trójskładnikowe. Ewentualnie lepiej dosmaczać
przyprawą (np.
cynamonem,
kurkumą,
imbirem,
sezamem itp.) lub dodać jakąś super żywność (np. nasiona chia,
młody jęczmień, spirulina, sproszkowane
jagody acai, ziarna kakaowca itp.) niż zmiksować 5 rodzajów
zieleniny z 10 rodzajami
owoców. Spróbujcie sami! Proste połączenia (3 składnikowe
miksy) są zawsze najlepsze.3. Trzeci błąd z jakim spotykamy się często to sposób wypijania koktajluOtóż nie powinniśmy wypijać go jednym duszkiem. Wówczas treść przedostaje się bezpośrednio do żołądka pomijając ważny etap tj. rozgryzienie i zmieszanie ze śliną, a w ten właśnie sposób zjedlibyśmy składniki koktajlu gdybyśmy ich nie zmiksowali. Rozgryzienie i zmieszanie ze śliną jest ważne ze względu na enzymy znajdujące się w ślinie, które już na tym etapie rozpoczynają trawienie pokarmu. Nasze cenne witaminy i minerały, które chcemy dostarczyć z koktajlem, nie mają szansy odpowiednio się strawić i wchłonąć gdyż pozbawiamy ich wstępnego etapu trawienia. Pamiętaj więc, aby dokładnie "przeżuwać" każdy łyk i pić koktajle małymi łykami. Delektuj się smakiem.4. Kolejny zauważony przez nas błąd to zniechęcenie ze względu na rodzaj używanego sprzętu kuchennegoMiksuj tym co posiadasz, ważne żebyś w ogóle miksował. Najpierw zacznij miksować i pić pyszne świeże koktajle, a
potem się zastanawiaj nad wyrafinowanym sprzętem . Użyj tego co posiadasz, - czy to mikser kielichowy, czy blender ręczny. Zdobędziesz trochę doświadczenia i będziesz wiedzieć, czego tak naprawdę potrzebujesz. Otóż zasada jest jedna: miksować można każdym sprzętem kuchennym, no, prawie każdym, pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach:im słabsze urządzenie tym bardziej należy:- rozdrobnić
warzywa i owoce przed miksowaniem- miksować mniejsze porcje, najlepiej pulsacyjnie- zwracać uwagę na kolejność, najpierw
zielenina z minimalną ilością
wody, dopiero
potem owoce, dodawane po kolei, od najtwardszego do najmiększego- nie spodziewać się konsystencji aksamitu- liczyć się z grudkami i większymi kawałkami, wymagającymi pogryzienia.Niech to jednak nikogo nie zniechęca.5.
Pora spożycia koktajlu również ma znaczenieNiekoniecznie
pora dnia, ile odstęp od innych posiłków. Jeśli wypijecie koktajl po obiedzie to najzwyczajniej w świecie
owoce i warzywa sfermentują Wam w jelitach czy w żołądku, trawią się one bowiem dużo szybciej niż np.
mięso czy
nabiał lub inne składniki pokarmowe . Ostatecznie więc leżakują w jelitach nie mogąc się przedostać dalej, gdyż trawią się wcześniej spożywane pokarmy. Najlepsze efekty wykorzystania maksimum składników oraz samopoczucia po spożyciu osiągniemy pijąc koktajl na śniadanie lub w odstępie ok. 2-3 godzin po innym posiłku lub na 1 godzinę przed posiłkiem.Teraz znając te podstawowe i najczęściej popełniane błędy będziesz mógł w całości wykorzystać i docenić korzyści jakie przynosi regularne spożywanie i miksowanie zielonych koktajli. Miksuj na zdrowie, ciesz się życiem, bądź zdrowy i pełen energii każdego dnia.Artykuł ten, naszego autorstwa, ukazał się w BLASTING NEWS 1 6 czerwca 2015 r:


