Wykonanie
Jedno z ulubionych ciast mojego chłopaka, w końcu musiało pojawić się i tutaj. Przepis
porwałam z zeszytu babci. Myślę, że jest pyszna. Każdy ma swój sposób szczególnie na krem, spotkałam się już z wieloma rodzajami. U mnie jest to krem budyniowy jak do np. kremówki. Ale jest przepyszny szczególnie dla wielbicieli budyniu. Ciasto jest z rodzaju ptysia, przepyszne i pulchniutkie. Wprost idealne.Składniki na ciasto:1 szklanka
wody,125 g
masła,1 szklanka
mąki pszennej,5 dużych
jajek,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,
Wodę gotujemy i dodajemy do niej
masło. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy po mału
mąkę dokładnie mieszając drewnianą szpatułką. Gładkie ciasto ściągamy z palnika i odkładamy do wystudzenia.Wystudzoną masę wrzucamy do misy miksera i zaczynam miksować. Po kolei dodajemy
jajka, a na koniec
proszek do pieczenia. Wszystko miksuje na gładką, kleistą masę.Ciasto dzielimy na 2 części. Pieczemy w formie o wymiarach 32 x 23 cm. Blaty możemy piec równocześnie lub po kolei zależy jak nam wygodnie.Pieczemy w 200°C przez 30 minut.3 szklanki
mleka,3/4 szklanki
cukru,16 g
cukru waniliowego (mała paczuszka),4 kopiatych łyżki
mąki pszennej,5 kopiatych łyżek
skrobi ziemniaczanej,4
jajka,Dwie szklanki
mleka i
cukry gotujemy i doprowadzamy do wrzenia. W misce miksujemy pozostałe składniki i odkładam na bok. Do gorącego
mleka pomału wlewamy
jajka i mieszamy bardzo energicznie. Ważne by mieszać energicznie by nie porobiły się grudki, w razie gdy jednak jakieś nam się trafią musimy mieszać troszkę dłużej i się zniwelują.Gorący krem rozkładamy na jeden blat, byle nie po same brzegi bo nakładając drugi blat nam się wyleje. Ostudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !