Wykonanie
Co tu dużo pisać - najlepsze ciasto
jogurtowe jakie
jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego
jogurtu naturalnego znalazł się tu
jogurt grecki,
mąkę białą wymieszałam z
mąką pszenną, a całości dopełniły pyszne śliweczki posypane chrupiącymi orzeszkami.
SKŁADNIKI:400 g
jogurtu greckiego4
jajka1/2 szkl
oleju3/4 szkl
cukru1,5 szkl
mąki pszennej białej1 szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:ok 40-50 dag
śliwek (w oryginale - mrożone
wiśnie)2 garście
orzeszków ziemnych niesolonych1. Składniki mokre dokładnie wymieszać (ja użyłam trzepaczki ręcznej), dodać składniki suche, połączyć ze sobą.2.
Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki.3. Orzeszki pokruszyć (malakserem lub wałkiem).4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzch ułożyć
owoce skórką do dołu (jeśli
śliwki są mało słodkie można je oprószyć dodatkowo
cukrem). Całość posypać pokruszonymi orzeszkami. Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut w 180*C.
Inspiracja: Polska Zupa