ßßß
SKŁADNIKI: (ok 40 szt)Ciasto:320 - 350 g mąki200 g masła/margaryny1 jajko100 g śmietany 18%1/2 łyżeczki soliFarsz:500 g mięsa z rosołumarchewka z rosołu (można pominąć)2 cebule1 czerwona paprykakilka łyżek kukurydzy2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)4-5 łyżek sosu Salsa Mexicana od Folwark *sól, pieprz do smakuDodatkowo1 jajko do posmarowania wierzchuczarnuszka do posypania*można zastąpić pikantnym keczupem1. Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać jajko, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.2. Farsz: cebule i paprykę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Mięso zmielić razem z marchewką (można zmielić również z cebulę, ale wówczas paprykę trzeba podsmażyć osobno). Dodać paprykę, cebule, kukurydzę i sos meksykański. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby farsz wyszedł jeszcze za suchy należy dolać troszkę rosołu/bulionu/gorącej wody.3. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5-0,7 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz, zrolować i powstały rulon z mięsem w środku odciąć nożem od reszty. Pokroić na kawałki (u mnie ok 4-5 cm). Na odciętym kawałku ciasta znów układać mięso i ponownie rolować i kroić - do wyczerpania składników.4. Paszteciki ułożyć na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy - ciasto trochę urośnie).5. Jajko dokładnie roztrzepać widelcem, posmarować wierzch pasztecików. Posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia - ok 30-35 minut w 180*C.Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem - choć z sosem lub keczupem są również pyszne :)



Inspiracja: Uwielbiam gotować