Wykonanie
Odwieczny poniedziałkowy dylemat - co zrobić z
mięsem z rosołu? Ja najczęściej robię potrawkę, nadziewam naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane
ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki, byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam
paprykę,
kukurydzę i pikantny
sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie?Paszteciki te stanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :)

SKŁADNIKI: (ok 40 szt)Ciasto:320 - 350 g
mąki200 g masła/margaryny1
jajko100 g
śmietany 18%1/2 łyżeczki
soliFarsz:500 g
mięsa z rosołu
marchewka z rosołu (można pominąć)2
cebule1
czerwona paprykakilka łyżek
kukurydzy2 łyżki
masła (najlepiej klarowanego)4-5 łyżek
sosu Salsa Mexicana od Folwark *
sól,
pieprz do smakuDodatkowo1
jajko do posmarowania wierzchu
czarnuszka do posypania*można zastąpić pikantnym
keczupem1. Ciasto:
masło posiekać z
mąką, dodać
jajko,
śmietanę i
sól. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.2. Farsz:
cebule i
paprykę drobno pokroić, podsmażyć na
maśle, przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną
wody).
Mięso zmielić razem z
marchewką (można zmielić również z
cebulę, ale wówczas
paprykę trzeba podsmażyć osobno). Dodać
paprykę,
cebule,
kukurydzę i
sos meksykański. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby farsz wyszedł jeszcze za suchy należy dolać troszkę rosołu/bulionu/gorącej
wody.3. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5-0,7 cm. Wzdłuż dłuższego
boku ułożyć farsz, zrolować i powstały rulon z
mięsem w środku odciąć nożem od reszty. Pokroić na kawałki (u mnie ok 4-5 cm). Na odciętym kawałku ciasta znów układać
mięso i ponownie rolować i kroić - do wyczerpania składników.4. Paszteciki ułożyć na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy - ciasto trochę urośnie).5.
Jajko dokładnie roztrzepać widelcem, posmarować wierzch pasztecików. Posypać
czarnuszką. Piec do zrumienienia - ok 30-35 minut w 180*C.Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem - choć z sosem lub
keczupem są również pyszne :)





Inspiracja: Uwielbiam gotować