ßßß Cookit - przepis na Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Mięciutki piernik herbaciany, zwany kanadyjskim. Jego niewątpliwym atutem jest to, że robi się go bardzo prosto a po upieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. J a pokusiłam się o bardziej świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej, bo w yszło bardzo słodk o . Oczywiście ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :)
SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników)
Piernik:
2 jajka
1/4 szkl cukru
125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy z oferty Deluxe z Lidla)
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka)
1 i 1/2 szkl mąki
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
Krem daktylowo-pomarańczowy:
150 g suszonych, wypestkowanych daktyli (u mnie daktyle z oferty Deluxe z Lidla)
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl)
1/3 szkl wody
250 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Polewa kakaowa:
125 g masła/margaryny
1/2 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
Piernik:
1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C.
Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy.
Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm.
Krem daktylowo-pomarańczowy:
1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić.
2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku.
Przełożenie:
Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą.
Polewa kakaowa:
Masło/margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier puder, mieszając trzymać na ogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę.
Do ozdoby użyłam pokrojonych daktyli, skórki otartej z pomarańczy oraz pokruszony ch ciasteczek migdałowych Almond Crisp M ini Bites z oferty Deluxe z Lidla (widocznych na ostatnim zdjęciu)
Piernik ten pysznie smakuje z filiżanką kawki - ja podałam swoją z posypką do kawy, którą wraz ze składnikami uży tymi do przygotowania ciasta otrzymałam od sieci sklepów Lidl.
A to cała paczuszka, taka moja prywatna dawka luksusu ;)
Serdecznie zapraszam Was do zapoznania się z ofertą Deluxe i oczywiście na zakupy do Lidla - i nie tylko dlatego, że dostałam tak ą pyszną nie spodziankę - na co dzień sama robię zakupy w Lidlu i bardzo lubię ich produkty, zwłaszcza bogatą ofertę na Ryneczku Lidla i nabiał :)
Inspiracja: Przepisy Magdy, Bea w kuchni
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/11/piernik-kanadyjski-herbaciany-z-kremem.html