ßßß Cookit - przepis na Kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe

nazwa

Wykonanie

Ciekawe i bardzo smaczne kopytka - trzeba korzystać z dyni póki jeszcze jest (albo wykorzystać zamrożone puree). Nie dość że kluseczki mają śliczny kolor, to jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z wody, jak i odsmażone na masełku.
SKŁADNIKI:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g gęstego puree z dyni
100 g mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, gałka muszkatołowa (ewentualnie papryka ostra i pieprz jeśli kopytka nie będą w wersji słodkiej)
1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni (gdyby było bardzo wodniste nale ży je chwilę przesmażyć żeby troszkę odparowało) i mąkę, posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Doprawić do smaku.
2. Stolnicę podsypać mąką, formować wałeczki i kroić nożem kopytka, wrzucać od razu na wrzątek i gotować ok 1 minuty od wypłynięcia.
Inspiracja: Kwestia smaku
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/11/kopytka-dyniowe.html