Wykonanie
Przepis na tą tartę pochodzi z książki “Księga smaków świata”. Jest to bardzo krucha
tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem
sera koziego i
pomidorów.
Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno
maślany smak kruchego
spodu.Składniki:ciasto:235 g
mąki pszennej2 łyżki świeżo startego
parmezanu1 łyżka świeżych listków
rozmarynusól morskapieprz125 g chłodnego
masła3 łyżki
wody z
lodemnadzienie:150 g
koziego sera3 łyżki posiekanej
bazyliibazylia do dekoracji
pieprz3 - 4
pomidoryoliwasól morskaWykonanie:Przygotować ciasto:Za pomocą robota kuchennego wymieszać
mąkę,
parmezan,
rozmaryn, ½ łyżeczki
soli i ¼ łyżeczki
pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund.
Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w
mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać
wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę.Z ciasta uformować krążek o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C.
Ciastem wylepić formę do pieczenia o średnicy 25 - 30 cm i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążyć
fasolą,
grochem lub specjalnymi obciążnikami. Piec przez 10 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze przez 15 minut do momentu aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudzić.Za pomocą robota kuchennego zmiksować
ser kozi, 2 łyżki
bazylii i ¼ łyżeczki
pieprzu. Masa powinna być jednolita.Ciasto posmarować
serem, następnie na wierzch poukładać plastry
pomidora. Całość skropić
oliwą, posypać
solą mordką i pozostałą posiekaną
bazylią. Tartę udekorować liśćmi
bazylii.