ßßß Cookit - przepis na Prowansalska tarta pomidorowa

Prowansalska tarta pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Przepis na tą tartę pochodzi z książki “Księga smaków świata”. Jest to bardzo krucha tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem sera koziego i pomidorów. Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno maślany smak kruchego spodu.
Składniki:
ciasto:
235 g mąki pszennej
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1 łyżka świeżych listków rozmarynu
sól morska
pieprz
125 g chłodnego masła
3 łyżki wody z lodem
nadzienie:
150 g koziego sera
3 łyżki posiekanej bazylii
bazylia do dekoracji
pieprz
3 - 4 pomidory
oliwa
sól morska
Wykonanie:
Przygotować ciasto:
Za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, parmezan, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund.
Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Z ciasta uformować krążek o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C. Ciastem wylepić formę do pieczenia o średnicy 25 - 30 cm i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnymi obciążnikami. Piec przez 10 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze przez 15 minut do momentu aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudzić.
Za pomocą robota kuchennego zmiksować ser kozi, 2 łyżki bazylii i ¼ łyżeczki pieprzu. Masa powinna być jednolita.
Ciasto posmarować serem, następnie na wierzch poukładać plastry pomidora. Całość skropić oliwą, posypać solą mordką i pozostałą posiekaną bazylią. Tartę udekorować liśćmi bazylii.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/10/prowansalska-tarta-pomidorowa.html