ßßß Cookit - przepis na Puszysta kostka śmietanowa z jabłkiem

Puszysta kostka śmietanowa z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Delikatna, puszysta, po prostu rozpływa się w ustach. Bazą tej śmietanowej kostki są jabłka z sadu moich dziadków, najlepsze na świecie złoty renety. Lekkości ciastu nadaje, genialne w swej prostocie, ciasto ucierane. Całość uzupełnia krem, jak dla mnie idealny, czyli połączenie bitej śmietany i serka mascarpone.
Składniki na blaszkę około 35 x 25 cm
Czas przygotowania: około 30-40 minut
(20 jabłka + 10 ciasto + 5 krem +10 składanie kostki)
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki
Ciasto ucierane
4 jajka
1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
cukier puder do posypania ciasta
Krem
250 g śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2-4 łyżek cukru pudru
Jabłka
1 kg jabłek złota reneta
cukier do smaku
Przygotowanie
Jabłka
Jabłka obieramy, kroimy z kostkę, zasypujemy cukrem w takiej ilości jak lubimy i dusimy pod przykryciem, aż staną się miękkie, a część z nich rozpadnie się. Te piękne rumiane jabłuszka, również z sadu dziadków, to oczywiście nie złote renety, ale po prostu żadna się nie ostała, by zapozować do zdjęcia.
Ciasto
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dolewamy na kilka razy olej nie przerywając ubijania. Partiami dodajemy mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Aby nie naruszyć struktury piany ja, dla pewności używam dużej rózgi, za pomocą której łączę delikatnie mąkę z masą jajeczną.
Ciasto przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut - do suchego patyczka.
Całkowicie wystudzone ciasto dzielimy na trzy blaty.
Krem
Schłodzoną śmietankę ubijamy na biały puch. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i ubijamy całość jeszcze chwilę, tylko do połączenia składników, nie dłużej .
Składamy pyszną kostkę w kolejności: ciasto, jabłka, ciasto, krem, ciasto, cukier puder.
Można oczywiście od razu jak ja, nałożyć sobie słuszną porcję, ale lepiej dać ciastu odpocząć w lodówce minimum 2 godziny, aby warstwy smacznie się ze sobą scaliły.
Notatki:
Ciasto przed dzieleniem na blaty można przekroić na pół, to z znacznie ułatwi zadanie.
Najlepiej też upiec je poprzedniego dnia. Nie tylko oprzemy się pokusie pokrojenia niedostudzonego ciasta, ale również pracy przy nim wydaje się wówczas jakoś mniej.
Śmietanka przed ubiciem musi chłodzić się w lodówce minimum 12 godzin.
Jeśli już podejmujemy się duszenia jabłek najlepiej przygotować ich więcej i zamknąć w słoiczkach, a będą jak znalazł na następny raz. Nie tylko do ciasta.
Uwaga, nie każde jabłko nadaj się do duszenia, czy pieczenia. Nie kupujcie jabłek w marketach. Na ryneczku, czy pobliskim warzywniaku sprzedawca na pewno podpowie Wam jakie jabłuszka będą do tego idealne.
Specjalne podziękowania dla Cioci Gabrysi za jabłuszka, dla mojego taty za ich dostawę i dla Asi za przepis na ciasto ucierane Darka, który dostałam dawno temu. Nadal mam go w oryginalnej odręcznej wersji.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/11/puszysta-kostka-smietanowa-z-jabkiem.html