ßßß Cookit - przepis na Pianka cytrynowo - ananasowa

Pianka cytrynowo - ananasowa

nazwa

Wykonanie

Pyszne, lekkie, piankowe ciasto na puszystym biszkopcie, prze z niektórych nazywane ptasim mleczkiem.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj,
-0,5 szklanki cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 2 duże kubeczki śmietany słodkiej (może być zarówno 18% jak i 30%),
- 4 opakowania galaretki cytrynowej,
- 1 litr wody.
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej,
- 0,75 l wody,
- puszka ananasów.
Wykonanie:
1. 4 opakowania galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
2. Jaja z cukrem miksuje na gładką masę. Wciąż miksując d odaję oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia . C iasto wlewam do wysmarowanej masłem tortownicy i piekę ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.
3. Śmieta n ę ubijam i łączę z lekko zgęstniałą, ale wciąż jeszcze płynn ą galaretką. Masę wylewam na wystudzony biszkopt i wkładam do lodówki. Powinna być gotowa po ok. 20 -30 minutach.
4. Pozostałe opakowania galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej wody i studzę.
5 . Jeśli masa śmietanowo-galaretkowa już stężała układam na niej odsączone owoce i zalewam wystudzoną galaretką . W kładam do lodówki.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/11/pianka-ananasowa.html