wytrawna prostota.przepis na 2 porcjejedna cała oczyszczona ośmiornica3 sztuki pomidorów bez skóry2 szalotkioliwa do smażenia1 szklanka wytrawnego czerwonego winasól , pieprz do smakutymianekdo wywaru:2 cebule białe3 ząbki czosnku1 liść laurowyOśmiornice wrzucamy do gotującego się wywaru na trzy razy zaczynając od zanurzenia delikatnie i powoli nóg za każdym razem głębiej na koniec zanurzając całą ( to będzie efektem fajnie zakręconymi odnóżami ) i gotujemy 30-40 minut .pomidory dusimy na wolnym ogniu pomidory z przesmażoną wcześniej szalotką dodając pod koniec wino i jeszcze chwilę dusimy do wyparowania alkoholu , na koniec dodajemy wcześnie grillowana lub nie ośmiornicę oraz tymianek , chwilę podgrzewamy i podajemy najlepiej z wcześniej u-grillowanym pieczywem wysmarowanym czosnkiem .najsmaczniejsza ośmiornica jest uprzednio zamrożona , mięso wtedy jest delikatne i soczyste :)Smacznego :)