Wykonanie

Kochani to na prawdę możliwe. Można upiec rewelacyjne
ciasto drożdżowe i nie ubrudzić sobie nawet palca.
Powiem szczerze, przeglądając ten przepis podchodziłam do sprawy bardzo sceptycznie gdyż od x lat uczono mnie by
ciasto drożdżowe wyrabiać długo w cieplutkim pomieszczeniu bez grama przeciągu. Upiekłam je w końcu dziś z zamiarem podania go na kolację z
kubkiem ciepłego
kakao. Dodam jeszcze, że owo ciasto powstało przy ,,,uchylonym oknie i z
jajkami wyjętymi prosto z lodówki. Inspiracją był przepis z bloga ,,Kolorowa pokrzywa,,CIASTO5 dag świeżych
drożdży1\2 szklanki drobnego
cukrucukier waniliowy3
jajka L1\3 szklanki ciepłego
mleka1\2 szklanki
oleju2 i 1\3 szklanki
mąkiszczypta
soliparę kropli
olejku cytrynowegoDo sporej miski wkładamy składniki według kolejności podanej wyżej. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkęKRUSZONKA10 dag
mąki5 dag
masła6 dag
cukruSkładniki rozcieramy w palcach aż powstanie sypka kruszonka.Podrośnięte ciasto mieszamy
łopatką lub łyżką do połączenia składników. Wylewamy je do keksówki lub małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.MOJE RADY
jajka proponuję roztrzepać w miseczce razem z
mlekiem i
olejemnajlepszy będzie
olej rzepakowy czyli o najbardziej neutralnym zapachuużyłam
mąki tortowejzamiast
olejku można dodać ekstrakt
waniliowy lub inny olejekprzykrycie folią spożywczą zapewnia szybsze rośnięcie ciastado kruszonki można dodać
wiórki kokosowe,
cynamon,mielone
migdały lub
orzechybiały cukier zawsze możecie zastąpić brązowymciasto owinięte ściereczką długo zachowuje świeżość na wierzch ciasta polecam dać
owoce lub
konfiturę dla,, bakaliowców,,
rodzynki,kandyzowane
wiśnie,skórka smażona w cukrze,
żurawina