ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka bez brudzenia rąk

Drożdżówka bez brudzenia rąk

nazwa

Wykonanie

Kochani to na prawdę możliwe. Można upiec rewelacyjne ciasto drożdżowe i nie ubrudzić sobie nawet palca. Powiem szczerze, przeglądając ten przepis podchodziłam do sprawy bardzo sceptycznie gdyż od x lat uczono mnie by ciasto drożdżowe wyrabiać długo w cieplutkim pomieszczeniu bez grama przeciągu. Upiekłam je w końcu dziś z zamiarem podania go na kolację z kubkiem ciepłego kakao. Dodam jeszcze, że owo ciasto powstało przy ,,,uchylonym oknie i z jajkami wyjętymi prosto z lodówki. Inspiracją był przepis z bloga ,,Kolorowa pokrzywa,,
CIASTO
5 dag świeżych drożdży
1\2 szklanki drobnego cukru
cukier waniliowy
3 jajka L
1\3 szklanki ciepłego mleka
1\2 szklanki oleju
2 i 1\3 szklanki mąki
szczypta soli
parę kropli olejku cytrynowego
Do sporej miski wkładamy składniki według kolejności podanej wyżej. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę
KRUSZONKA
10 dag mąki
5 dag masła
6 dag cukru
Składniki rozcieramy w palcach aż powstanie sypka kruszonka.
Podrośnięte ciasto mieszamy łopatką lub łyżką do połączenia składników. Wylewamy je do keksówki lub małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
MOJE RADY
jajka proponuję roztrzepać w miseczce razem z mlekiem i olejem
najlepszy będzie olej rzepakowy czyli o najbardziej neutralnym zapachu
użyłam mąki tortowej
zamiast olejku można dodać ekstrakt waniliowy lub inny olejek
przykrycie folią spożywczą zapewnia szybsze rośnięcie ciasta
do kruszonki można dodać wiórki kokosowe,cynamon,mielone migdały lub orzechy
biały cukier zawsze możecie zastąpić brązowym
ciasto owinięte ściereczką długo zachowuje świeżość na wierzch ciasta polecam dać owoce lub konfiturę dla,, bakaliowców,, rodzynki,kandyzowane wiśnie,skórka smażona w cukrze,żurawina
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/10/drozdzowka-bez-brudzenia-rak.html