Wykonanie
Dziś rolada. Uwierzcie to nic trudnego by smakołyk zagościł na waszych stołach. Tę nazwałam wybuchową gdyż wierzch posypałam pestkami
granatu Ich cierpki smak złagodził
śmietanowe nadzienie, a
galaretka ciut je osłodziła. Wszyscy wielbiciele wypieków dobrze wiedzą jak ważne są proporcje by ciasto się udało i tutaj też trzeba się ich trzymać . Także miksery w dłoń i do rolady marsz,,,,,,CIASTO4
jajka rozmiar L1\2 szklanki
cukru1\2 szklanki
mąki pszennej tortowej
budyń śmietankowy bez
cukrumała łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka rozdzielamy na
białka i
żółtka.
Białka ubijamy na sztywno i dopiero teraz dosypujemy porcjami
cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy po
żółtku, miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym oraz
proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i za pomocą łyżki ,
łopatki lub rózgi mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę piekarnikową ,wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy. Pieczemy 10 - 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zwijamy w rulon wraz z papierem na którym się piekło. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.NADZIENIE1\2 litra
śmietany 36% lub 30%2 łyżki
cukru pudrugalaretka smak dowolny u mnie truskawkowapestki
granatu do dekoracji
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnych dwóch szklankach wrzątku. Studzimy i odstawiamy do stężenia. Kroimy ją na długie centymetrowe paski ( najlepiej więc
galaretkę wylać do płaskiego dużego naczynia ).
Śmietanę bardzo mocno schłodzoną ubijamy na sztywno wraz z
cukrem pudrem. UWAGA!!! bardzo łatwo można ,,przebić,,36 %-ową
śmietankę dlatego podczas ubijania sprawdzajcie konsystencję,powinna przypominać gęsty
jogurt.Teraz nasze ciasto. Rozwijamy je zdejmując papier. Smarujemy
śmietanką - troszkę zostawiamy na wierzch - i na środku,wzdłuż układamy paski
galaretki. Zwijamy ponownie roladę.Resztką
śmietanki zdobimy wierzch który na koniec posypujemy pestkami
granatu. Wkładamy do lodówki by ciasto się schłodziło.