Wykonanie
Cześć kochani, wiem że do Świąt jeszcze trochę czasu ale czas zabrać się za planowanie świątecznego menu:). Ja otwieram ten sezon pyszną, bezglutenową i bez zbożową tartą.Robiłam ją już na dwa sposoby: ze świeżą
żurawiną i
żurawinowym sosem. Obie są bardzo pyszne, ta z
żurawinowym sosem trzyma kruszonkę w jednym miejscu i ładnie przylega do
spodu tarty. Świeża
żurawina nie wytworzyła zbyt dużej ilości soku i góra tarty spadała na talerzyk. Kto by się tym jednak przejmował, całość super się prezentuje, kroi i oczywiście smakuję.Zapraszam do kuchni na testowanie:)
Składniki:1 1/2 szklanki zmielonych
migdałów1/4 szklanki
mąki kokosowej150g prawdziwego
masła1 duże
jajko od szczęśliwej
kury1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
cynamonuNadzienie:Kruszonka:1 1/2 szklanki niesłodzonych wiórek
kokosowych1/2 szklanki pokruszonych
płatków migdałów1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2
jajka od szczęśliwej
kuryNagrzewamy piekarnik do 180°C. W tym czasie przygotowujemy spód do tarty.
Jajko,
wanilię i
cynamon mieszamy mikserem, dodajemy obie
mąki i mieszamy (jeżeli lubicie słodsze desery można dodać odrobinę
syropu z agawy lub
miodu).Prostokątną formę lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wykładamy do formy i lekko zwilżonymi rękoma równomiernie rozprowadzamy. Należy lekko dociskać.Tak przygotowaną podstawę podpiekamy w piekarniku przez 15 minut.Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. W
między czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. Surową
żurawinę należy umyć i przekroić na połówki, następnie poukładać na podpieczonym spodzie (
żurawiną ze słoiczka smarujemy podpieczony spód).
Jajka rozbijamy rózgą, dodajemy
wanilię,
wiórki kokosowe i
migdały. Mieszamy łyżką. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch tarty.Temperaturę obniżamy do 160°C i pieczemy przez 35 minut, aż góra ładnie się zezłoci. Gotową tarte odstawiamy do ostygnięcia.Kroimy przed podaniem.
Smacznego...