Wykonanie
Dziś chciałabym zaprezentować Wam dwie książki z
serii "Szkoła gotowania krok po kroku". Podobną pozycję recenzowałam już jakiś czas temu - była to "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" i możecie o niej przeczytać tutaj .Obie książki są pięknie wydane, na wysokiej jakości papierze i dostępne w przyzwoitej cenie (okładkowa 29 zł). To co je łączy, to instrukcje krok po kroku, dzięki którym przygotowanie potraw stanie się łatwe i przyjemne dla osób początkujących. Ale i bardziej zaawansowani znajdą coś dla siebie - ciekawe przepisy na
makarony lub potrawy z całego świata.A teraz po kolei..."Pasta i basta!"
To pozycja obowiązkowa dla każdego początkującego fana
makaronów, klusek, kluseczek i pierożków.Pierwsze rozdziały to zilustrowane dokładnymi zdjęciami instrukcje "krok po kroku", jak wykonać różnego rodzaju
makarony i kluseczki. Oprócz tradycyjnych jak np. farfalle czy tagliatelle, znajdziesz tu też różne wariacje np. zielony
makaron ze
szpinakiem, a nawet brązowy z
kakao! Najróżniejsze kształty perożków i farsze nie będą już dla Ciebie tajemnicą.Ale
makarony trzeba jeść z czymś, prawda? Toteż kolejny rozdział poświęcony jest różnym sosom i dodatkom. Podstawowe - klasyczny
sos pomidorowy, sos
serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z
owoców morza czy
fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować
buliony.Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie, według rodzajów
makaronów z poprzednich rozdziałów. Np. tagliatelle możemy przygotować z prostym
sosem borowikowym lub bardziej ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa kopalnia pomysłów na smaczne obiady.A jeśli lubisz eksperymenty, być może zainteresują Cię takie pomysły, jak np.
makaron z
kawą czy
czekoladą! :)Strony: 255Cena: 29 złWydawnictwo Jedność"Sushi, paella i guacamole"
To książka, która przeniesie nas w zupełnie inne klimaty. Podzielona jest na rozdziały według różnych regionów całego świata i poznasz dzięki niej najróżniejsze potrawy. Kulinarną podróż rozpoczniesz w Europie. Znajdziesz tu np. vichyssoise, czyli zupę
porową prosto z Francji, hiszpańską tortillę czy grecką musakę. Następnie potrawy z Afryki i Bliskiego Wschodu, różnych regionów Azji, Ameryki Północnej oraz Ameryki Środkowej i Południowej.Ceviche, moqueca, jacket potatoes, turkey pot pie, samosa, sushi... jeśli to brzmi tajemniczo - przestanie :) Wszystkie przepisy z pierwszej części książki, czyli ok. 170 stron zobrazowane są instrukcjami "krok po kroku", jak daną potrawę przygotować.Ostatnie 70 stron to dodatkowe przepisy ze zdjęciami, ale już bez szczegółowych instrukcji, na kolejne potrawy z każdego omawianego wcześniej regionu. Doskonałe źródło pomysłów na obiady z całego świata, a i na deser coś się znajdzie ;) Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, na pewno coś wpadnie Ci w oko!Warto podkreślić, że jest to książka przygotowana z dbałością o szczegóły. Wiele jest pozycji na rynku, gdzie ktoś na kolanie napisał parę przepisów, a później męcz się człowieku i to ugotuj. "Sushi, paella i guacamole" to książka opracowana na postawie przepisów
młodych kucharzy z całego świata, którzy podobno przygotowali je w redakcyjnej kuchni. Są to dobrze napisane przepisy i raczej nie powinno być problemów z odtworzeniem potraw w domu.A na samym samiuśkim końcu znajdziesz słowniczek trudniejszych wyrazów.Strony: 255Cena: 29 złWydawnictwo Jedność