ßßß Cookit - przepis na "Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek

"Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś chciałabym zaprezentować Wam dwie książki z serii "Szkoła gotowania krok po kroku". Podobną pozycję recenzowałam już jakiś czas temu - była to "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" i możecie o niej przeczytać tutaj .
Obie książki są pięknie wydane, na wysokiej jakości papierze i dostępne w przyzwoitej cenie (okładkowa 29 zł). To co je łączy, to instrukcje krok po kroku, dzięki którym przygotowanie potraw stanie się łatwe i przyjemne dla osób początkujących. Ale i bardziej zaawansowani znajdą coś dla siebie - ciekawe przepisy na makarony lub potrawy z całego świata.
A teraz po kolei...
"Pasta i basta!"
To pozycja obowiązkowa dla każdego początkującego fana makaronów, klusek, kluseczek i pierożków.
Pierwsze rozdziały to zilustrowane dokładnymi zdjęciami instrukcje "krok po kroku", jak wykonać różnego rodzaju makarony i kluseczki. Oprócz tradycyjnych jak np. farfalle czy tagliatelle, znajdziesz tu też różne wariacje np. zielony makaron ze szpinakiem, a nawet brązowy z kakao! Najróżniejsze kształty perożków i farsze nie będą już dla Ciebie tajemnicą.
Ale makarony trzeba jeść z czymś, prawda? Toteż kolejny rozdział poświęcony jest różnym sosom i dodatkom. Podstawowe - klasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony.
Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie, według rodzajów makaronów z poprzednich rozdziałów. Np. tagliatelle możemy przygotować z prostym sosem borowikowym lub bardziej ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa kopalnia pomysłów na smaczne obiady.
A jeśli lubisz eksperymenty, być może zainteresują Cię takie pomysły, jak np. makaron z kawą czy czekoladą! :)
Strony: 255
Cena: 29 zł
Wydawnictwo Jedność
"Sushi, paella i guacamole"
To książka, która przeniesie nas w zupełnie inne klimaty. Podzielona jest na rozdziały według różnych regionów całego świata i poznasz dzięki niej najróżniejsze potrawy. Kulinarną podróż rozpoczniesz w Europie. Znajdziesz tu np. vichyssoise, czyli zupę porową prosto z Francji, hiszpańską tortillę czy grecką musakę. Następnie potrawy z Afryki i Bliskiego Wschodu, różnych regionów Azji, Ameryki Północnej oraz Ameryki Środkowej i Południowej.
Ceviche, moqueca, jacket potatoes, turkey pot pie, samosa, sushi... jeśli to brzmi tajemniczo - przestanie :) Wszystkie przepisy z pierwszej części książki, czyli ok. 170 stron zobrazowane są instrukcjami "krok po kroku", jak daną potrawę przygotować.
Ostatnie 70 stron to dodatkowe przepisy ze zdjęciami, ale już bez szczegółowych instrukcji, na kolejne potrawy z każdego omawianego wcześniej regionu. Doskonałe źródło pomysłów na obiady z całego świata, a i na deser coś się znajdzie ;) Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, na pewno coś wpadnie Ci w oko!
Warto podkreślić, że jest to książka przygotowana z dbałością o szczegóły. Wiele jest pozycji na rynku, gdzie ktoś na kolanie napisał parę przepisów, a później męcz się człowieku i to ugotuj. "Sushi, paella i guacamole" to książka opracowana na postawie przepisów młodych kucharzy z całego świata, którzy podobno przygotowali je w redakcyjnej kuchni. Są to dobrze napisane przepisy i raczej nie powinno być problemów z odtworzeniem potraw w domu.
A na samym samiuśkim końcu znajdziesz słowniczek trudniejszych wyrazów.
Strony: 255
Cena: 29 zł
Wydawnictwo Jedność
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/04/pasta-i-basta-oraz-sushi-paella-i.html