Idzie lato a wraz z nim ochota na lekkie, orzeźwiające napoje. Jeśli przypadkiem macie w domu zapas rabarbaru, jabłek i truskawek, koniecznie wypróbujcie ten przepis!Składniki:500 g rabarbaru500 g jabłek (słodkich)300 g truskawek1,5-2 l wodylaska wanilii4 łyżki ksylitolu1. Rabarbar (nie obieraj) i truskawki pokrój na duże kawałki.2. Jabłka obierz i również pokrój.3. Wanilię przekrój wzdłuż na pół, wyskrob nasionka.3. Pokrojone kawałki zalej wodą, dodaj ksylitol i wanilię (nasionka i laskę). Doprowadź do wrzenia i gotuj 5-10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.4. Odłóż do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki (najlepiej na noc).5. Następnego dnia przecedź lemoniadę i przelej do dzbanka. Podawaj z kostkami lodu, plastrami cytryny lub mrożonymi owocami.