ßßß
Dziś krótki wpis na temat mąki kukurydzianej, która ostatnio obok kokosowej jest moją ulubioną mąką bezglutenową. Przeczytajcie poniższy tekst, a dowiecie się dlaczego.Zalety i właściwości mąki kukurydzianejPrzede wszystkim powoduje puszystość, słodkawy posmak i piękny, złoty kolor otrzymanego wypieku. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B. Kukurydza zawiera barwnik z grupy karotenoidów - zeaksantynę, która ma właściwości przeciwutleniające. Obecność selenu w połączeniu z witaminą E oraz zeaksantyną stanowi ochronę przed działaniem wolnych rodników . Dodatkowo zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka, czyli choroby dotykającej szczególnie osób starszych.Mąka kukurydziana ma więcej błonnika (w porównaniu z oczyszczoną pszenną), ale za to mniej białka. Odznacza się także wysoką zawartością skrobi.Mąka(100 g)Wartość energetyczna (kcal)Białko(g)Tłuszcz(g)Węglowodany(g)Błonnik(g)Pszenna typ 50035410 , 11 , 2742 , 3Pszenna graham3409 , 9269 , 28 , 3Kukurydziana34871 , 873 , 47 , 5Jej dużą zaletą jest dostępność i cena - kosztuje już od ok. 2 zł/kg . Jak na produkt bezglutenowy to naprawdę niewiele.Skrobia kukurydziana (mazeina) a mąkaSkrobia i mąka to dwie różne rzeczy, bardzo często ze sobą mylone. Najprościej mówiąc, mąkę produkuje się z ziaren kukurydzy, natomiast skrobia to biały proszek, który przeważnie pozyskuje się z pręcików kukurydzy. Ta druga jest bardziej miałka (zwróćcie uwagę, jak "piszczy" pod palcami) i idealnie nadaje się do zagęszczania sosów czy produktów takich jak budyń, kisiel. Mąka z kolei jest ziarnista i lepiej sprawdzi się w wypiekach. Skrobia w przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.Do czego używać?Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup.Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej:Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechamiProsta kokosowa szarlotka sypanaZdrowy snikers bez cukru i mleka