Wykonanie

Mam lato, jest gorąco, szukamy więc orzeźwiających
napojów. Najlepiej oczywiście stawiać na
wodę, która powinna stanowić 2/3 wypijanych przez nas płynów (ile
wody pić? - link). Pozostałą część, czyli ok. 30%, możecie wypełnić chociażby taką
arbuzową lemoniadą bez
cukru. Zróbcie lepiej od razu większą ilość, bo znika ekspresowo.Składniki:1 kg
arbuza (waga ze skórką i pestkami)0,5-1 szklanki zimnej
wody2 cm obranego i startego na tarce
imbirusok z 1
cytrynykilka listków
melisy do podaniakostki
lodu (u mnie zamrożone w wodzie kawałki
cytryny i
melisy)ewentualnie
stewia lub
ksylitol do posłodzenia (choć wg mnie to zbędne)1.
Arbuza pokrój na kawałki i wyjmij wszystkie pestki.2. Zblenduj razem z
wodą,
imbirem i
sokiem z cytryny.3. Przecedź przez sitko, aby powstał klarowny
napój.4. Odstaw do lodówki na minimum godzinę5. Podawaj z kostkami
lodu i listami
melisy.
