ßßß Cookit - przepis na Grillowane udka z kurczaka z rozmarynowymi ziemniaczkami

Grillowane udka z kurczaka z rozmarynowymi ziemniaczkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rozmaryn. Kilka lat temu w Chorwacji, chodząc po bunkrach na wyludnionej wyspie, zauważyłam wielkie krzaki rozmarynu - nie spodziewałam się nawet, że może on osiągać takie rozmiary. Miały fajne grubsze gałązki, na których można było przygotować szaszłyki :) Niestety u nas chyba nie da się wyhodować tej rośliny do takich rozmiarów.
W bunkrach zresztą trafiłam na skorpiona, ale nikt mi nie chciał uwierzyć... "ta robaczka jakiegoś znalazłaś, co Ty bredzisz?" A jednak robaczek okazał się małym skorpionem :)
W każdym razie zapach rozmarynu jest jedyny w swoim rodzaju i tak charakterystyczny, że nie lubię go mieszać ze zbyt wieloma innymi. Za to świetnie komponuje się z czosnkiem.
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 1 opakowanie "Pomysłu na... Soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach" Winiary
- ok. 10 niedużych ziemniaków
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
1. Udka umyj, osusz, przełóż do rękawa dołączonego do opakowania "Pomysłu na..." i dobrze obtocz przyprawą. Odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę (ok. 1,5 cm). Z folii aluminiowej oderwij pięć dosyć dużych kawałków i rozdziel na nie ziemniaki. Każdą porcję posól, posyp świeżym rozmarynem, przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem i polej oliwą z oliwek. Zamieszaj dokładnie, żeby ziemniaki były dobrze pokryte solą i oliwą, a następnie zawiń w sakiewki.
3. Grilluj do miękkości (ok. 15 - 20 minut). Jeśli masz dużego grilla udka możesz wstawić już w trakcie pieczenia ziemniaków, jeśli nie odstaw pyry w folii gdzieś na bok, możesz je przykryć, choć folia przez jakiś czas będzie trzymała ciepło.
4. Udka trzeba przygotowywać na dobrze rozgrzanym grillu, bardzo jednak uważając, żeby się nie przypaliły. Często je obracaj i pilnuj uważnie, żeby nie pojawiły się pod nimi płomienie. Udka łatwo spalić, więc lepiej robić je powoli :)
Podawaj z ziemniaczkami i dowolną sałatką :) A później zajrzyj na funpage ;)
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/09/grillowane-udka-z-kurczaka-z.html