Wykonanie
Uwielbiam
rozmaryn. Kilka lat temu w Chorwacji, chodząc po bunkrach na wyludnionej wyspie, zauważyłam wielkie krzaki
rozmarynu - nie spodziewałam się nawet, że może on osiągać takie rozmiary. Miały fajne grubsze gałązki, na których można było przygotować szaszłyki :) Niestety u nas chyba nie da się wyhodować tej rośliny do takich rozmiarów.W bunkrach zresztą trafiłam na skorpiona, ale nikt mi nie chciał uwierzyć... "ta robaczka jakiegoś znalazłaś, co Ty bredzisz?" A jednak robaczek okazał się małym skorpionem :)W każdym razie zapach
rozmarynu jest jedyny w swoim rodzaju i tak charakterystyczny, że nie lubię go mieszać ze zbyt wieloma innymi. Za to świetnie komponuje się z
czosnkiem.Składniki:- 10 pałek z
kurczaka- 1 opakowanie "Pomysłu na... Soczystego
kurczaka w
rozmarynie i ziołach"
Winiary- ok. 10 niedużych
ziemniaków- kilka gałązek świeżego
rozmarynu- 3 ząbki
czosnku- kilka łyżek
oliwy z oliwek-
sólPrzygotowanie:1. Udka umyj, osusz, przełóż do rękawa dołączonego do opakowania "Pomysłu na..." i dobrze obtocz
przyprawą. Odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.2.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę (ok. 1,5 cm). Z folii aluminiowej oderwij pięć dosyć dużych kawałków i rozdziel na nie
ziemniaki. Każdą porcję
posól, posyp świeżym
rozmarynem, przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym
czosnkiem i polej
oliwą z oliwek. Zamieszaj dokładnie, żeby
ziemniaki były dobrze pokryte
solą i
oliwą, a następnie zawiń w sakiewki.3. Grilluj do miękkości (ok. 15 - 20 minut). Jeśli masz dużego grilla udka możesz wstawić już w trakcie pieczenia
ziemniaków, jeśli nie odstaw pyry w folii gdzieś na bok, możesz je przykryć, choć folia przez jakiś czas będzie trzymała ciepło.4. Udka trzeba przygotowywać na dobrze rozgrzanym grillu, bardzo jednak uważając, żeby się nie przypaliły. Często je obracaj i pilnuj uważnie, żeby nie pojawiły się pod nimi płomienie. Udka łatwo spalić, więc lepiej robić je powoli :)Podawaj z ziemniaczkami i dowolną
sałatką :) A później zajrzyj na funpage ;)