Wykonanie
Składniki:» jedna podwójna
pierś z kurczaka,» jedno
jajko,» łyżka
mąki pszennej,» łyżka
mąki z
amarantusa,» 2 łyżki
sezamu,» 2 łyżki
amarantusa ekspandowanego,» 2 łyżki
płatków owsianych,» 2 łyżki
bułki tartej,»
sól i
pieprz.1.
Filety z kurczaka dokładnie myję, następnie kroję wzdłuż. W zależności od wielkości filetu z jednej połówki wychodzą 2 lub 3 kotleciki.
Mięso przyprawiam
solą i
pieprzem.2. Przygotowuję 3 talerze. W pierwszym mieszam
mąkę pszenną i
amarantusową, w drugim rozbełtane
jajo, a w trzecim mieszam ze sobą
sezam,
amarantus,
płatki owsiane i
bułkę tartą. W zależności od wielkości
mięsa, można zwiększyć ilość panierki dosypując po kolejnej łyżce każdego ze składników.3.
Mięso obtaczam po kolei najpierw w mieszance mąk,
potem w
jajku i na końcu we właściwej panierce.4. Kotleciki smażę na wolnym ogniu z każdej strony, do momentu zarumienienia się panierki.Polecam, jako zamiennik tradycyjnych kotletów!