Wykonanie
Mam nadzieję, że
dynia nikomu się jeszcze nie znudziła, bo mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis na deser z jej wykorzystaniem - tartę
dyniowo-
pomarańczową. Dodam, że nie trzeba nic piec (jeśli oczywiście macie zamrożone zapasy puree z dyni, jak ja), tylko wymieszać składniki, schłodzić i gotowe. Proste? Proste! :) Ale nie zapominajmy o najważniejszym, czyli smaku -
tarta jest po prostu obłędna! Mamy tutaj
ciasteczkowy spód wypełniony przepyszną, kremową masą na bazie puree z dyni,
białej czekolady,
serka waniliowego i
skórki pomarańczowej. Świeżo starta
skórka pomarańczowa jest tutaj kluczowym składnikiem, który nadaje całości orzeźwienia i równoważy
słodycz tarty. Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami! :)
Składniki:Spód:330 g ciemnych markiz (u mnie te)110 g miękkiego
masłaNadzienie(wszystkie składniki powinny
mieć taką samą temp.):200 g
białej czekolady1 szklanka puree z dyniskórka otarta z jednej
pomarańczy (dokładnie umytej i sparzonej)150 g
serka waniliowego homogenizowanegoDo dekoracji:60 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
oleju lub
śmietanyPrzygotowanie:1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka, dodać miękkie
masło, miksować do połączenia składników i uzyskania lepkiej konsystencji.2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować
masłem, dno i boki wylepić masą
ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.3. W kąpieli
wodnej roztopić
białą czekoladę.4. Puree z dyni wymieszać ze
skórką pomarańczową,
serkiem homogenizowanym i roztopioną
białą czekoladą. Tak przygotowaną masę wylać na
ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.5. Tartę wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.6. Przed podaniem wierzch udekorować roztopioną
czekoladą:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, dodać olej/
śmietanę. Podgrzać w kąpieli
wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Masę przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować tartę.Porada: gdy zwarzy Wam się jakakolwiek masa (czy to na bazie
białej czekolady, czy budyniowa) można ją uratować poprzez podgrzanie w kuchence mikrofalowej lub kąpieli
wodnej. Np. wstawiamy masę do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund, wyjmujemy i mieszamy, czynność powtarzamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.