ßßß

Składniki (udało mi się zrobić 7 rogali):Nadzienie:150 g maku (oryginalnie białego maku)100 g pokruszonych biszkoptów150 g cukru20 g masła50 g zmielonych orzechów włoskich50 g rodzynek50 g drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (oryginalnie figi)25-50 g migdałów w słupkach (lub w płatkach)parę kropel aromatu migdałowego1 jajkoMak płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy zmielone orzech włoskie. Gotujemy około pół godziny, mieszając by mak się nie przypalił. Ugotowany mak przecedzamy na sitku i mielimy dwukrotnie w maszynce, z sitkiem o najmniejszych oczkach.W garnku topimy masło, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, rodzynki i migdały. Podgrzewamy na gazie przez chwilę. Dodajemy zmielony wcześniej mak, smażymy przez 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia. W kolejnym kroku dodajemy pokruszone biszkopty, wbijamy jajko, skrapiamy aromatem migdałowym mieszamy.Ciasto drożdżowe:1/2 łyżka suchych drożdżypół szklanki ciepłego mleka1,5 szklanki (z czubkiem) mąki pszennej1,5 łyżki cukru1 małe jajkocukier wanilinowyszczypta soli1 łyżka rozpuszczonego masła100 g masła w temperaturze pokojowejMąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy mleko, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy oraz sól. Rozcieramy rękoma przez chwilę, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników, formujemy prostokąt i wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 30x 8 cm, na tym prostokącie rozsmarowujemy masło zostawiając brzegi bez smarowania. Następnie składamy ciasto "na trzy", 1/3 zawijamy do góry, 1/3 w dół, trzymając za krótszy bok. Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt 15 z 9 cm. Ponownie składamy "na trzy" i wkładamy do lodówki na 45 minut. Proces wałkowania i składanie powtarzamy jeszcze trzykrotnie, wkładając do lodówki ciasto na pół godziny między wałkowaniem. Po ostatnim wałkowaniu owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 5 godzin).Składanie rogali:1 roztrzepane jajkoposiekane orzechy włoski i/lub migdałylukierCiasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i dzielimy na duże trójkąty, podstawę trójkąta warto naciąć na środku, będzie nam się łatwiej zawijać. Na każdym trójkącie układamy nadzienie (zostawiając brzegi) i zawijamy ciasto od podstawy trójkąta w stronę wierzchołka. Zwinięte rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 1 godzinę, do wyrośnięcia.Gdy rogale wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 30 minut. Upieczone rogale smarujemy lukrem i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.