Wykonanie

Nowy tydzień zaczynam jak zwykle od słodkiego małego co nieco. Tym razem padło na, zalegające w szafce słynne swego czasu i promowane chyba przez wszystkich blogerów kulinarnych,
jagody goji. Miały być takie pyszne i takie zdrowe. Istne złoto wśród produktów spożywczych. Dla mnie okazały się rzeczą przereklamowaną i przeciętną w smaku. Można go porównać do mało słodkich
rodzynek. Przez długi czas nie wiedziałem co zrobić z tymi
jagodami. Nadszedł w końcu dzień, w którym postanowiłem, że zrobię z nimi coś prostego i tak powstały
czekoladowe trufle.składniki (ok. 15 sztuk):100 ml kremówki 36%150 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 łyżki
cukru pudru1 szczypta
chillikilka garści
jagód goji
Jagody goji posiekać, odstawić. Kremówkę,
cukier puder,
sól,
kardamon oraz ekstrakt z
wanilii umieścić w rondlu i mocno podgrzać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
czekoladę połamaną na kostki i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do dokładnego połączenia składników. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut aż zgęstnieje. Ze schłodzonej masy formować w dłoniach kulki dowolnej wielkości.
Czekoladowe trufle obtaczać w drobno posiekanych owocach.Smacznego! :)