ßßß Cookit - przepis na mini tarta z granatem i białą czekoladą

mini tarta z granatem i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przed nami kolejny piątunio, a ja tradycyjnie mam dla Was przepis na coś słodkiego. Ten przepis to mały eksperyment. Chciałem sprawdzić jak granat komponuje się z białą czekoladą i kruchym spodem. Tak! Komponuje się i smakuje bardzo dobrze, nic nowego. Można powiedzieć, że nic nowego :D Ja swoje ciastko zrobiłem w niewielkiej foremce o średnicy 10 cm, ale poniżej podaję składniki na większą blachę ok. 20 cm średnicy.
ciasto:
200 g mąki
130 g masła
66 g cukru pudru
1 żółtko
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
nadzienie:
2 duże granaty
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki wody
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Nasiona granatów umieścić w rondlu i rozgnieść lekko tłuczkiem. Podgrzewać przez chwilę na średnim ogniu. Kiedy mieszanka będzie bardzo ciepła dodać namoczoną żelatynę, zdjąć z palnika i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić i przestudzić. Całość przelać na wystudzony spód ciasta i wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia.
krem z białej czekolady:
100 g białej czekolady
125 ml kremówki 30 %
sok z 1/2 cytryny
Kremówkę oraz czekoladę umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać i dostawić do przestudzenia. Dodać sok z cytryny i połączyć. Gotowy krem wyłożyć na schłodzoną warstwę z granatem i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/11/mini-tarta-z-granatem-i-biaa-czekolada.html