Wykonanie
Przed nami kolejny piątunio, a ja tradycyjnie mam dla Was przepis na coś słodkiego. Ten przepis to mały eksperyment. Chciałem sprawdzić jak
granat komponuje się z
białą czekoladą i kruchym
spodem. Tak! Komponuje się i smakuje bardzo dobrze, nic nowego. Można powiedzieć, że nic nowego :D Ja swoje
ciastko zrobiłem w niewielkiej foremce o średnicy 10 cm, ale poniżej podaję składniki na większą blachę ok. 20 cm średnicy.ciasto:200 g
mąki130 g
masła66 g
cukru pudru1
żółtkoMąkę,
cukier puder,
masło,
żółtko oraz
wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować
masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć
fasolę,
groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzićnadzienie:2 duże
granaty2 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki
wodysok z 1/2
cytryny (opcjonalnie)
Żelatynę zalać
wodą i odstawić do napęcznienia. Nasiona
granatów umieścić w rondlu i rozgnieść lekko tłuczkiem. Podgrzewać przez chwilę na średnim ogniu. Kiedy mieszanka będzie bardzo ciepła dodać namoczoną
żelatynę, zdjąć z palnika i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić i przestudzić. Całość przelać na wystudzony spód ciasta i wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia.krem z
białej czekolady:100 g
białej czekolady125 ml kremówki 30 %sok z 1/2
cytrynyKremówkę oraz
czekoladę umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Całość dokładnie wymieszać i dostawić do przestudzenia. Dodać
sok z cytryny i połączyć. Gotowy krem wyłożyć na schłodzoną warstwę z
granatem i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Podawać.Smacznego! :)