Wykonanie
Szybkie, proste i przepyszne! Bez zbędnego gadania. Kruche
spody wypełniłem
kokosowym musem z dodatkiem
białej czekolady, która jeszcze bardziej dodaje
ciastkom delikatności i subtelności. Otulone smakiem
kokosa rozpływają się w ustach.ciasto:150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtko2 łyżki zimnej
wodywiórki kokosoweMąkę,
cukier puder,
masło,
żółtko oraz
wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć foremki do tartaletek. Docisnąć lekko. Nadmiar ciasta usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch
fasolę,
groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na wystudzone korpusy wysypać po 1-2 łyżeczki
wiórków kokosowych.nadzienie:200 g kremówki 36%50 g
białej czekolady150 ml
mleka kokosowego (z puszki)2 łyżeczki
żelatyny1 łyżka zimnej
wodyŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej. W tym czasie kremówkę podgrzać z
mlekiem kokosowym, nie doprowadzić do wrzenia. Dodać
czekoladę połamaną na kostki i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać. Dodać namoczoną
żelatynę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Ciepłą masę wylać na kruche korpusy z wiórkami. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Udekorować wiórkami
białej czekolady i podawać.Smacznego! :)