Wykonanie

Dzień jak co dzień. Cotygodniowe zakupy spożywcze. Dział z
owocami i warzywami. Oglądam sezonowe nowości i widzę pikną, żółtą
pigwę. Tylko jak ona smakuje? Jaką ma konsystencję? Z czym będzie się dobrze komponować. Wziąłem jedną sztukę i postanowiłem to sprawdzić. Z internetów dowiedziałem się, że jest dosyć twarda, dlatego najłatwiej będzie trochę ją poddusić, a
potem upiec. Ale z czym, skoro mam tylko jedną sztukę? Może z kruszonką? Tak! Ale kruszonką chyba najlepszą jaką kiedykolwiek zrobiłem i jadłem o cudownym korzennym aromacie. Polecam! :)składniki (2 porcje):200 g
pigwy (1 szt.)2 łyżki
płatków owsianych1/4 szklanki
wody20 g
cukru100 g
mąki60 g
masła2 łyżki
cukru2 łyżki
miodu1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych
goździkówkilka łyżek schłodzonej
kremówki 30% lub 36 %
Pigwę obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne i umieścić w rondlu. Wlać ok. 1/4 szklanki
wody, dodać 20 g
cukru. Całość podgrzewać do wrzenia i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Włączyć palnik, wyjąć
owoce i odstawić do wystudzenia.
Mąkę połączyć w misce z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać
miód oraz
masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę (rozcierać o ścianki). W kokilkach układać warstwami
pigwę oraz kruszonkę zaczynając od
pigwy, a kończąc na kruszonce. Foremki z zawartością wstawić do piekarnika i piec w 180 º C ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z łyżką mocno schłodzonej
kremówki 30% lub 36%.Smacznego! :)
