ßßß Cookit - przepis na pigwa pod korzenną kruszonką

pigwa pod korzenną kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dzień jak co dzień. Cotygodniowe zakupy spożywcze. Dział z owocami i warzywami. Oglądam sezonowe nowości i widzę pikną, żółtą pigwę. Tylko jak ona smakuje? Jaką ma konsystencję? Z czym będzie się dobrze komponować. Wziąłem jedną sztukę i postanowiłem to sprawdzić. Z internetów dowiedziałem się, że jest dosyć twarda, dlatego najłatwiej będzie trochę ją poddusić, a potem upiec. Ale z czym, skoro mam tylko jedną sztukę? Może z kruszonką? Tak! Ale kruszonką chyba najlepszą jaką kiedykolwiek zrobiłem i jadłem o cudownym korzennym aromacie. Polecam! :)
składniki (2 porcje):
200 g pigwy (1 szt.)
2 łyżki płatków owsianych
1/4 szklanki wody
20 g cukru
100 g mąki
60 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
kilka łyżek schłodzonej kremówki 30% lub 36 %
Pigwę obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne i umieścić w rondlu. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, dodać 20 g cukru. Całość podgrzewać do wrzenia i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Włączyć palnik, wyjąć owoce i odstawić do wystudzenia. Mąkę połączyć w misce z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać miód oraz masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę (rozcierać o ścianki). W kokilkach układać warstwami pigwę oraz kruszonkę zaczynając od pigwy, a kończąc na kruszonce. Foremki z zawartością wstawić do piekarnika i piec w 180 º C ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z łyżką mocno schłodzonej kremówki 30% lub 36%.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/11/pigwa-pod-korzenna-kruszonka.html