Wykonanie
Nie ma to jak pysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję
drożdżowe bułeczki z
maślano-
migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z
czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały...Na drugi dzień
tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut.Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach akcji „Wypiekanie na śniadnie” (click)Przepis z tej strony: click
Składniki na 17 bułeczek o średnicy około 7 cm550 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g
cukru50 g
masła1
jajko270 ml
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta
skórka z cytryny bio)3 lyzki
czekoadowego groszkuKruszonka:50 g miękkiego
masła100 g
mąki50 g drobnego
cukru2 łyżki
płatków migdałów, pokruszonychDo posmarowania:
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody lub
mlekaRozpoczynamy od zrobienia zaczynu.
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę
cukru i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego
mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Pozostałe
mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z
masłem i
cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z
jajkiem.
Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy
mleko z rozmąconym
jajkiem. .Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy
czekoladowy groszek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając
między nimi ok. 2 cm odstępy. Odstawiamy da napuszenia na 30 minut.
Robimy kruszonkę: wszystkie składniki łączymy w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte bułeczki smarujemy
jajkiem z
mlekiem i posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.