ßßß Cookit - przepis na Pomarańcze w cukrze do herbaty

Pomarańcze w cukrze do herbaty

nazwa

Wykonanie

Tym razem mamy dla was nie tyle przepis co bardziej pomysł. Bo trudno przepisem nazwać zasypanie pomarańczy cukrem. Ale pomysł za to jest naprawdę zacny. Nie raz zapewne piliście herbatę z cytryną. A próbowaliście kiedyś zastąpić cytrynę pomarańczą? Jeśli nie, to pora nadrobić zaległości. Powoli nadchodzą chodne dni i połączenie herbaty z pomarańczą spisze się tak dobrze jak nic innego. Ale warto taką pomarańczę najpierw sobie przygotować. Taka po prostu pokrojona też oczywiście się nada, ale ta przygotowana według naszego pomysłu powali was na kolana. W tym przepisie używamy zarówno pomarańczy jak i cytryn, ale cytryny to bardziej dla syropu, który tworzy się przy okazji. Chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je również wykorzystać do herbaty. A dodatkowo wspomnianym syropem warto też aromatyzować herbaty. My w ogóle nie słodzimy ani herbaty ani kawy, ale dodatek takiego syropu nadaje naprawdę głębi smaku.
A skoro mowa o cytrynie to za parę dni powiemy wam jak wykorzystać ją również do herbaty, tym razem z dodatkiem rumu.
1 pomarańcza
1 mała cytryna
cukier
słoik ok. 500 ml
Pomarańczę i cytrynę należy sparzyć wrzątkiem i porządnie wyszorować. Kroimy je na plastry i układamy naprzemiennie w słoiku, każdy plaster posypując łyżeczką cukru. Wstrząsamy, odstawiamy do lodówki. Co jakiś czas wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił i wtedy jest już gotowe do użycia. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/11/pomarancze-w-cukrze-do-herbaty.html