Wykonanie
Kochani!Tak mnie pochłonęły przedświąteczne przygotowania, że dopiero dziś znalazłam czas, aby złożyć Wam wielkanocne życzenia.Niech te Święta będą dla Was chwilą wytchnienia i odpoczynku, życzę Wam wielu radosnych chwil z rodziną i znajomymi przy
stole pełnym wielkanocnych przysmaków. Może choć na chwilę pokaże się słoneczko i będzie można wyjść na spacerek!
Zostawiam Was z pysznym przepisem na „Wielkanocne babeczki z niespodzianką” prosto z USA (przepis zaczerpnięty z dodatku do Gazety Wyborczej Palce lizać z 27 marca 2012 r.) – z moim zmianami, albowiem krem zrobiłam wg przepisu na wielkanocne babeczki z
białym kremem z Anglii, który znajdował się obok tych amerykańskich w ww. gazecieSkładniki na 12 sztuk:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru120 g miękkiego
masła2
jajka1/2 szklanki
mlekaopakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią12
czekoladowych jajeczekkrem:120 g
serka do serników1/2 kostki miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru pudru12
czekoladowych jajeczek1. 12
czekoladowych jajeczek wstawić na 3 godziny przed przygotowywaniem babeczek do lodówki.2. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.3. Ubić mikserem
masło z
cukrem. Cały czas miksując dodawać stopniowo
jajka,
cukier waniliowy,
mąkę z proszkiem i
mleko. Wyrobić na gładką masę.4. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić
ciastem do 2/3 wysokości.5. Do środka każdej babeczki włożyć zamrożone
jajko czekoladowe.6. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.7. Gdy babeczki ostygną, zrobić krem. Zmiksować
serek z
masłem i
cukrem.8. Przełożyć krem do szprycy i zrobić „czapeczki” babeczką (w
sumie motyw na czasie z uwagi na śnieg za oknem)9. Udekorować każdą babeczkę
jajkiem czekoladowym.10. Przechowywać w pojemniku w lodówce do 2 dni.Mam nadzieję, ze moje zestawienie przepisów wielkanocnych Wam się przydało!Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki Mirabelki.