Tydzień Awokado trwa i chyba rzeczywiście jest jakiś sezon na ten owoc teraz, bo w pewnej sieciówce znalazłam awokado po przysłowiowej złotówce za sztukęPostanowiłam zrobić z nim coś nietypowego. Już kila razy robiłam jakąś sałatkę np. z paluszkami krabowymi czy z ananasem.Tym razem postawiłam na przystawkę z udziałem tego pysznego owocu pochodzącego z Meksyku.Przepis znalazłam w książeczce Fakt radzi nr 5/2009. Sałatki. 111 najlepszych przepisów.Składniki (po moich modyfikacjach) na 2-4 osób:2 awokado10 dag fety1/4 ogórka wężowego10 pomidorków koktajlowych1/2 łyżeczki rozmarynu1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszkisok z 1/2 cytryny1 łyżka oliwy z oliwekkolorowy pieprz mielony1. Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Ułożyć w salaterkach.2. „Nafaszerować” awokado kawałkami fety oraz ćwiartkami pomidorków koktajlowych. Pozostałe kawałki pomidorów ułożyć wokół owoców.3. Ogórka zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Wymieszać go w małej miseczce razem z rozmarynem, natką, sokiem z cytryny o oliwą. Ułożyć na wierzchu awokado.4. Posypać przystawkę mielonym kolorowym pieprzem.Przepis dodaję do akcji Marii Pereiry Tydzień Awokado oraz Bądź fit na wiosnę! Miss Disorderly.