Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIOstatni numer czasopisma „Sól i Pieprz” zawiera naprawdę wiele interesujących przepisów. Jednym z nich jest risotto z
dynią i
szałwią, które stało się inspiracją do tego dania.Składniki na 6 porcji:0 , 5 kg miąższu dynimała
cukinia2
cebuleolej roślinny1/3 kostki
masła300 gram
ryżu3 szklanki
bulionukieliszek białego półsłodkiego
winamała
śmietana 12%szczypta
szafranu50 g
startego sera żółtego (najlepiej
parmezanu)pół pęczka
natki pietruszkiNa dużej patelni rozpuszczamy 1/3 kostki
masła. Wsypujemy
ryż i polewamy go
winem. Dusimy około 30 minut dodając
bulionu (ja zawsze mam w pogotowiu zamrożony
bulion drobiowy). Obieramy
dynię i kroimy w cienkie małe plasterki.
Cukinii nie obieramy, jej zielona skórka będzie kontrastować z
pomarańczem dyni.
Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części i następnie na plasterki. Podsmażamy
cebulę na
tłuszczu roślinnym i dodajemy pokrojoną
dynię i
cukinię, smażymy 5 minut. Gdy
ryż będzie już gotowy dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, dodajemy
śmietanę i
szafran, mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty, dodajemy
starty ser oraz posiekaną
natkę pietruszki i danie gotowe! Jest to danie dla osób lubiących smak
szafranu, ja nie jestem jego wielką fanką, zatem starałam się go dodać jak najmniejTesterami smaku byli mój mąż i Bogusia z http://od-kuchni.blog.pl/ Ocenę wystawili pozytywną