ßßß Cookit - przepis na Risotto z szynką parmeńską

Risotto z szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Składniki na dwie porcje:
3/4 szklanki ryżu do risotto
pół litra lekko posolonego bulionu (ja gotuję go na suszonej włoszczyźnie)
mała cebula
ząbek czosnku
1 mała cukinia
łyżeczka masła + 2 łyżki oleju
3 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżka parmezanu
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżeczką nasiona. Szynkę pokroić w plasterki. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju przesmażyć szynkę, a po chwili dodać cukinię i podsmażać wszystko koło 3-4 minuty.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony czosnek. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się tłuszczem. Po chwili do garnka wlać chochelkę gorącego bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę bulionu, mieszając ryż i czekając aż bulion całkowicie się wchłonie. Polecam też co kilka minut sprawdzać stan miękkości ryżu. Powinien być al dente. Kiedy ryż jest już al dente, dodać uprzednio podsmażoną szynkę z cukinią. Wszystko dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Po wyłączeniu palnika dodać łyżeczkę masła i łyżkę parmezanu. Wymieszać i od razu podawać.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/07/risotto-z-szynka-parmenska.html