Wykonanie
Składniki na dwie porcje:3/4 szklanki
ryżu do risottopół litra lekko posolonego
bulionu (ja gotuję go na suszonej
włoszczyźnie)mała
cebulaząbek
czosnku1 mała
cukiniałyżeczka
masła + 2 łyżki
oleju3 plastry
szynki parmeńskiej1 łyżka
parmezanuCukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżeczką nasiona.
Szynkę pokroić w plasterki. Na patelni, na niewielkiej ilości
oleju przesmażyć
szynkę, a po chwili dodać
cukinię i podsmażać wszystko koło 3-4 minuty.W garnku rozgrzać
olej, zeszklić na nim
cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony
czosnek. Następnie dodać
ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się tłuszczem. Po chwili do garnka wlać chochelkę gorącego
bulionu, wymieszać i poczekać, aż
ryż wchłonie cały
bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę
bulionu, mieszając
ryż i czekając aż
bulion całkowicie się wchłonie. Polecam też co kilka minut sprawdzać stan miękkości
ryżu. Powinien być al dente. Kiedy
ryż jest już al dente, dodać uprzednio podsmażoną
szynkę z
cukinią. Wszystko dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Po wyłączeniu palnika dodać łyżeczkę
masła i łyżkę
parmezanu. Wymieszać i od razu podawać.