Wykonanie
Słodko ale zdrowo – warsztaty kulinarnesobota, 4 Lipiec 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Mam nadzieję, że mimo trwających – również na Rogaliku – wakacji, zaglądacie tu po przepisyDziś kilka słów o świetnych warsztatach „Słodko ale zdrowo”.
19 czerwca, dzięki zaproszeniu na Warsztaty Kuchni Lidla, miałam okazję spotkać się z Piotrem Małeckim, Mistrzem Polski Cukierników, na co dzień kuszącego słodkościami w gazetkach Lidla. Jego przepisy możemy również znaleźć w uwielbianej przeze mnie książce „Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego”. Warsztaty odbyły się w warszawskim studiu Cook Up, które z tej okazji już od drzwi przywitało nas pięknie ozdobionym kwiatami i mnóstwem słodkości stołem. Uzbrojeni w fartuszki i menu zaczęliśmy od podziwiania w akcji samego mistrza, który pokazywał nam jak przygotować obłędnie wyglądającą
szpinakową tartę z
truskawkami. Następnie sami zakasaliśmy rękawy i zabraliśmy się do pracy. Podzieleni na kilka grup, podążając za wskazówkami Pawła Małeckiego przygotowywaliśmy
szpinakowe ciasto,
truskawkową konfiturę i żelkę do dodania ostatecznego błysku
owocom. W kolejce czekało już rustykalne ciasto – galette z
brzoskwiniami i
orzechami nerkowca i bez lub
alkoholowy koktajl z
melona i
arbuza.Efekty naszej pracy były naprawdę imponujące, a szpinakowa
tarta na pewno na stałe zagości w moim repertuarze ciast.Zapraszam do obejrzenia zdjęć, a przepisami podzielę się z
Wami w najbliższych dniach, więc zaglądajcie!