Wykonanie
Składniki:- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 szklanka
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
oleju- 2
jajka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżki
sody- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżki
kakao- 50g
gorzkiej czekolady- 200g
cukinii obranej i startej na drobnych oczkachSposób przygotowania:1.
Czekoladę rozpuszczamy w łaźni
wodnej, studzimy. Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.2.
Jajka miksujemy z
cukrem, następnie dodajemy
olej, ekstrakt oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cynamonem i
kakao.3. Na końcu mieszamy z rozpuszczoną
czekoladą oraz z startą i dokładnie odciśniętą
cukinią.4. Ciasto przelewamy do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24cm., wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Gotowe studzimy, można posypać
cukrem pudrem.Inspiracja:smakolykibereniki