ßßß Cookit - przepis na Aksamitny torcik z makiem i truskawkami

Aksamitny torcik z makiem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Letnie, orzeźwiające, pyszne
ciasto. Rozpływa się w ustach i skutecznie wprawia w radosny
nastrój. Przepis pochodzi z zeszytu
mojej Mamy sprzed wielu lat, w którym zastosowałam drobne
modyfikacje :)
Biszkopt: 2 jajka, 8 dag miałkiego
cukru, 6 dag mąki pszennej, łyżeczka
proszku do pieczenia, 4 dag mąki
ziemniaczanej, łyżka zimnej wody.
Jajka ubiłam z cukrem i wodą, dodałam
przesiane mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia. Masę przelałam do okrągłej
formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piekłam około 20 minut.
Masa makowa: 15 dag maku, 120 ml mleka, 12 dag cukru, 250 g sera mascarpone,
250 g ricotty, 250 ml kremówki, 7 łyżeczek żelatyny.
Mak zagotowałam z mlekiem i cukrem, wsypałam żelatynę, dokładnie wymieszałam,
odstawiłam do wystygnięcia mieszając od czasu do czasu. Dodałam ricottę i mascarpone,
oraz ubitą kremówkę. Połączyłam, żeby nie było grudek. Makowy krem wyłożyłam na biszkopt, wstawiłam do lodówki.
Masa truskawkowa: 400 g truskawek, 3 łyżki cukru, 130 ml śmietany 18%, 4 łyżeczki żelatyny.
Cukier wraz ze śmietaną podgrzałam, wsypałam żelatynę, wymieszałam do rozpuszczenia.
Truskawki opłukałam, pozbawiłam szypułek, zmiksowałam z wystudzonym cukrem i śmietaną.
Tężejącą masę wlałam na ciasto, schłodziłam. Przybrałam truskawkami i listkami melisy.
Biszkopt można nasączyć ponczem, albo mocnym naparem herbaty z cukrem i cytryną.
W każdym wydaniu ciasto będzie zachwycać, gwarantuję.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/06/aksamitny-torcik-z-makiem-i-truskawkami.html