Wykonanie
Zawzięliśmy się na dobre i uparcie nie kupujemy
wędliny.Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego postanowienia i co kilkadni pieczemy, marynujemy lub zaprawiamy coś pysznego.Dziś prezentuję kolejną odsłonę
wieprzowej karkówki.Naszpikowana
czosnkiem, pełna
ziół, soczysta, upieczona w rękawie bez wcześniejszego obsmażania.Wspaniała, pyszna, doskonała.Jedna cała
karkówka, główka
czosnku, kieliszek białego,
wytrawnego Martini,
sól morska,
kolorowy pieprzświeżo utłuczony, 2-3 łyżki białego
octu balsamicznego, 2
goździki, czerwona
słodka papryka, świeży
rozmaryn, łyżeczka
syropu klonowego, chlust
oliwy.
Karkówkę umyłam i dokładnie osuszyłam. Naszpikowałam kilkoma ząbkami
czosnku, które pokroiłam w słupki.
Oliwę wymieszałam z
octem balsamicznym,
syropem klonowym,
pieprzem,
solą i
papryką. Mieszanką wysmarowałam
mięso, włożyłam do rękawa do pieczenia. Dołożyłam
goździki, gałązkę
rozmarynu, resztę ząbków z główki
czosnku i wlałam
wino.Związałam szczelnie z dwóch stron, odstawiłam na noc w chłodne miejsce.Piekłam w 190°C przez około 2 godziny.Bardzo smacznie polecam :)