Wykonanie
Pozostając w świątecznejatmosferze wspominam potrawę,która zachwyciła mnie smakiem.Łazanki połączone z
bakaliami,
miodem i
makiem to prawdziwarozkosz dla podniebienia.Szklankę
maku zalałam
mlekiem i gotowałam około 20 minut.Odstawiłam do całkowitegowystygnięcia po czym odcedziłam.
Mak zmieliłam dwukrotnie w maszynce.W garnku roztopiłam łyżkę
masła.Dodałam 8 łyżek
miodu, garść
rodzynek,pół szklanki kandyzowanej
skórki cytrynowej i pół szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej.Smażyłam na małym ogniu kilka minut po czym wsypałam
mak.Dodałam też 3 łyżki słodkiej
śmietanki 18%Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką.Łazanki ugotowałam al dente, odcedziłam.Gorący
makaron połączyłam z
makową masą.Po wyłożeniu na półmisek polałam
miodem, posypałam kandyzowaną skórką
pomarańczową i
cytrynową, przybrałam plasterkami
pomarańczysmażonymi wcześniej w miodzie.Bardzo smacznie polecam :)