ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta duszona z rabarbarem

Młoda kapusta duszona z rabarbarem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon na rabarbar w pełni :)
Przygotowałam dziś młodą
kapustę wzbogaconą smakiem
tej kwaśnej, wyjątkowej
rośliny.
Główkę obrałam z wierzchnich
liści i posiekałam.
Włożyłam do szerokiego garnka,
wlałam spory chlust oliwy i posoliłam. Dusiłam na małym
ogniu często mieszając.
Po kilkunastu minutach dodałam
łodygę rabarbaru pokrojoną w kostkę i szczyptę kminku.
Kapusta puściła wystarczającą ilość wody tak, że nie musiałam
jej dodatkowo podlewać.
Trzymałam na ogniu łącznie niecałe pół godziny.
Kawałek łopatki wieprzowej oprószyłam solą, majerankiem i czerwoną papryką. Ugotowałam na parze do miękkości.
Mięso pokroiłam w plastry, skropiłam oliwą, podałam z gorącą kapustą.
Przybrałam listkami natki i posypałam pieprzem.
Bardzo lekki, dietetyczny posiłek.
Smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/05/moda-kapusta-duszona-z-rabarbarem.html