ßßß Cookit - przepis na Sorbet z rabarbaru

Sorbet z rabarbaru

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon na rabarbar w pełni. Nie trwa długo, więc korzystam z niego ile się da. Tarty, placki, czy niedawny koktajl z rabarbaru, to tylko niektóre z rabarbarowych przyjemności. A dziś kolejna, czyli sorbet z rabarbaru. Bo rabarbar jest tak ciekawym warzywem, z którego można zrobić pyszne lody. I chłodzić się nimi w trakcie upałów. Upałów, które nawiasem mówiąc uwielbiam. Sorbet z rabarbaru przygotowuje się wyjątkowo łatwo i szybko. Jak w przypadku wszystkich innych lodów, najwięcej czasu zajmuje jego mrożenie.
- 3 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 2 szklanki wody
- sok z połowy limonki
- miód
Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnuszka. Zalewamy wodą i gotujemy do czasu, aż rabarbar będzie zupełnie miękki. Zajmuje to ok. 10-15 minut.
Następnie rabarbar oraz powstały w ten sposób "kompot" wrzucamy do blendera i miksujemy kilka minut. Dodajemy sok z limonki. Dodajemy również miód do smaku i wszystko mieszamy.
Całość przelewamy do pojemniczków na lód. Jeśli nie mamy takich specjalnych, możemy wykorzystać np. silikonową formę do pieczenia muffinek.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/05/sorbet-z-rabarbaru.html