Wykonanie
Prawdziwa męska kolacja,bo taką miałam przygotować,wyszła przepysznie.
Kaszanka jest jedną z potraw,które pomimo wspaniałegosmaku nie prezentują sięzachwycająco.Mimo wszystko podjęłamwyzwanie, co pokazuję na załączonym zdjęciu.Nie jestem przesadną pasjonatkątej specyficznej zakąski, ale od czasu do czasu spożywam ją z apetytem. Uznaję wyłącznie
kaszankę gryczaną i taką właśnie przyrządziłam.Dwa
jabłka obrałam ze skóry, pokroiłam w plastry, wykroiłamgniazda nasienne. Obtoczyłam w
mące krupczatce.Smażyłam na rozgrzanym
oleju na rumiano z obu stron.Dwie
cebule pokroiłam w plasterki, zeszkliłam.Posypałam grubo utłuczonym
pieprzem i
majerankiem.Przełożyłam na talerzyk. Na tej samej patelni zasmażyłam
kaszankę,starając się zachować jej pierwotny kształt.Porcje gorącej
kaszanki ułożyłam na podgrzanych talerzach, ozdobiłam
cebulką,karbowaną
sałatą i
kiszonym ogórkiem. Krążki z
jabłek podałam oddzielnie.Dla chętnych był jeszcze
chrzan żurawinowy,
musztarda staropolska i
śliwki w occie. Solidna uczta.Smacznego :)