Wykonanie
Arbuzowy zawrót głowy! Proponuję wam bardzo orzeźwiającego
drinka z
rumem i
arbuzem właśnie. Jest on lekko słodziutki i orzeźwiający od
arbuza oraz lekko kwaśny i aromatyczny od
soku z limonki. No i obowiązkowo podkręcony
rumemIdealny na letnie upały, szczególnie na weekendowe wieczory na świeżym powietrzu!
Składniki (na 2-3
drinki):800 g
arbuza3/4 szklanki
rumu (około 150 ml)3 łyżeczki
brązowego cukrusok z 3
limonek1/2 szklanki
wody gazowanejkilka listków
miętykostki
loduPrzygotowanie:
Arbuza, sok z
limonek,
cukier oraz
rum wrzucamy do pojemnika blendera. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy
wodę gazowaną – jej dodatek rozrzedzi
drinka oraz sprawi, że nie będzie on za mocny (oczywiście możecie dodać trochę więcej lub mniej
wody).
Drinka serwujemy podanego z kostkami
lodu i listkami
mięty.
Uwagi:Ja użyłam brązowego
rumu, takiego jak na zdjęciu. Zdecydowanie polecam zainwestować w dobrej jakości
rum. Myślę, że możecie spróbować tego
drinka również z
białym rumem.Dobrze jeśli wszystkie składniki są z lodówki lub z zamrażarki. Szczególnie warto używać już zimnego
rumu, oraz zimnego
arbuza (można go wstawić na jakieś 30 minut wcześniej do zamrażarki).