Wykonanie
Share the post "
Kiełbasa zapiekana z
batatami i
serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese"Dziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości
kiełbasa zapiekana z
batatami,
cebulką i
czosnkiem, z dodatkiem
pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi
sera pleśniowego i
orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym
pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam!Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania. Bardzo duże znaczenie mają dobrej jakości pomocnicy kuchenni, które dodatkowo dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania jak na przykład ten drewniany zestaw łyżek i
łopatek - zakochałam się w nim!Polecam!

Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:1
cebula, obrana i pokrojona w ósemki3 średnie słodkie
ziemniaki (
bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce4 ząbki
czosnku, nieobrane, ale „zgniecione”
bokiem noża4 kawałki najlepszej jakościowo
kiełbasyoliwa do pieczenia200 g
fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożonagarść posiekanych
orzechów włoskich4 lub 5 gałązek
tymiankustarta skórka i sok z jednej
pomarańczy2 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonu50 g
sera z niebieską pleśniąPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °CW odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym umieść
cebulę,
czosnek i słodkie
ziemniaki.Ułóż na nich
kiełbasę i
skrop od
serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż
kiełbasa się ładnie zarumieni.W międzyczasie w miseczce wymieszaj sok i
skórkę pomarańczową, wraz z
miodem i
cynamonem. Do naczynia z
kiełbasą dodaj
fasolkę,
orzechy, listki
tymianku i dopraw
solą i
pieprzem, po czym polej całość sosem
pomarańczowym.Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości
batatów, po czym wyłóż
ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia.Podawaj z opieczonym
chlebkiem i lekką
sałatką.Smacznego!

English versionSausage baked with sweet potatoes and blue cheese(4 servings)Ingredients:1 onion, cut in eights3 medium sweet potatos, peeled and cut into 2 cm dice4 garlic cloves, unpeeled but ‘squashed’ a little with a knife4 pieces of the best quality sausagesa good drizzle of
olive oil, for cooking200 grams green beans, trimmeda good handful of chopped walnuts4 or 5 sprigs of thymegrated zest and juice of an orange2 tablespoons of honey1 teaspoon cinnamon50 grams of blue cheesePreparation:Preheat the oven to 200 oC.Place onion and the sweet potatoes into a large baking dish with the garlic cloves.Add the sausages to the dish and toss everything together with a good drizzle of
olive oil. Bake uncovered for about 30 minutes or until the sausages are nice and golden, tossing half way through cooking.
Whisk together the orange zest and juice, honey and cinnamon. Place the green beans, nuts, leaves from the thyme sprigs, season with salt and pepper to taste and add orange marinade to the dish.Bake for about another 20 minutesor until the sweet potatoes are done, scattering the blue cheese over the top of the dish 5 minutes before the end of the cooking
time to melt.
Serve with crusty bread or a simple green salad.Enjoy!

Share the post "
Kiełbasa zapiekana z
batatami i
serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese"



