ßßß Cookit - przepis na Ogórki z cukinią na zimę

Ogórki z cukinią na zimę

nazwa

Wykonanie

7 sierpnia 2014
Składniki:
( Proporcję na 8 słoików ok.330ml.)
3kg. ogórków szklarniowych
2 duże cukinie
2 cebule
4 marchewki
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
200ml przecieru pomidorowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka chili
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Warzywa umyć , osuszyć.
Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 h do puszczenia soku.
W między czasie cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry.
Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę.
Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.
W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.
Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa.
Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika)
Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.
Smacznego
Post navigation
← Pierogi smakują podobnie do ruskich jednak fasolka szparagowa dodaje im oryginalności.
Leczo do słoików w mojej rodzinie robi się od lat jest świetnym sposobem na zagospodarowanie przerośniętych warzyw z ogródka. Otwierając słoik wystarczy dosmażyć kiełkasy , ugotować ryżu czy zjeść na ciepło z samym pieczywem doprawiając je po swojemu , zamknięte w słoikach jest bardzo łagodne. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/propozycja-salatki-do-sloika-ktora-idealnie-sprawdzi-sie-jako-dodatek-dan-glownych-kanapki-czy-tez-po-prostu-przekaska-na-przyjeciu-jest-lekko-pikantna-i-bardzo-uniwersalna