Wykonanie
Pin It
W tym roku do tej
pory mało czasu poświeciłam przygotowaniu
przetworów na zimę. Głównie było to spowodowane upałami, które nas męczyły ostatnio. Teraz temperatury już wróciły do normy,
pora więc wziąć się do pracy. Na pierwszy ogień idzie ogórkowa
sałatka na zimę. Przepis dostałam od rodzinki z Koszalina. Ostatnio jak byliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu.
Czas przygotowania: 12 godzinProporcje na ok. 6 słoików 420 mlSkładniki:2 kg
ogórków3
marchewki2
cebule3 ząbki
czosnkuZalewa:1 szklanka
octu 10%1 szklanka
wody1 1/4 szklanki
cukru1 łyżka
soli1 płaska łyżeczka
pieprzu mielonego1 łyżeczka
gorczycyWykonanie:
Ogórki obieramy ze skórki zaczynając od jasnej strony, żeby nie były gorzkie. Kroimy je w plasterki.
Marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej, a
cebule kroimy w krążki. Warzywa wrzucamy do miski.W małym garnuszku umieszczamy składniki zalewy. Doprowadzamy ją do zagotowania. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 godzin, pamiętając, aby raz na jakiś czas
sałatkę zamieszać.Po tym czasie
sałatkę przekładamy do czystych słoików. Staramy się upchnąć
ogórki jak najściślej. Dolewamy zalewy, tak aby
ogórki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Najlepiej słoiki włożyć do wrzącej
wody i wyjąć po pasteryzacji z garnka. Dobrze zamknięty słoik powinien
mieć wklęsłe denko w nakrętce.