ßßß Cookit - przepis na Krem szparagowo-cukiniowy

Krem szparagowo-cukiniowy

nazwa

Wykonanie

30 maja 2014
Składniki:
10 białych szparagów
10 zielonych szaragów
2 cukinie ( ja miałam okrągłe)
1 kalarepa
3 młode ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
sól , pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać oraz umyć.
Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce ( zielone szparagi nie potrzebują obierania)
Marchew ,pietruszkę, ziemniaki , kalarepę oraz cukinię pokroić w mniejsze kawałki , zalać ok 2 l. wody, włożyć liście laurowe, gotować aż staną się pół miękkie.
Po tym czasie dodać szparagi.
Gotować ok 10 min aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
Zdjąć z ognia , z garnka wyjąć liście laurowe oraz parę " łepków" szparagów do dekoracji.
Zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
Podawać rozlana w bulionetki/talerze z kawałkami szparagów i ew. kleksem śmietany lub z grzankami.
Smacznego
Post navigation
← Słodki , gęsty , orzeźwiający koktajl.Idealny na upalne dni. Gasi pragnienie i zaspokaja głód :)
Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne. Jak to się mówi siła tkwi w prostocie :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/kremowy-delikatny-i-niezmiernie-aromatyczny-krem-z-sezonowych-swiezych-warzyw-jego-smak-sprawia-ze-trudno-oderwac-sie-od-talerza-zajadala-sie-nim-ze-smakiem-nawet-moja-roczna-corcia-jego-plusem