Wykonanie
Dziś szybka, efektowna i pyszna propozycja na obiad - panierowany
bakłażan. W lecie często używam tego warzywa, robiłam już smażone i pieczone plastry, faszerowane połówki, zapiekanki, różne pasty do
chleba, więc tym razem postanowiłam poeksperymentować i zrobić danie stanowiące połączenie klasycznych bliskowschodnich smaków, ale trochę inaczej. Może stanowić zarówno pełne danie obiadowe, jak i elegancką przystawkę.Składniki na porcję dla 2 osób:duży
bakłażan (taki żeby dało się go pokroić na 8 grubych plastrów)100 g
sera feta8-10 czarnych
oliwekpół łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiłyżka posiekanej
natki pietruszki1
jajkobułka tarta3 łyżki
mlekaolej do smażenia
pieprzBakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm (odciąć piętkę żeby stabilnie leżał na patelni podczas smażenia), grube plastry przeciąć jeszcze raz na pół nie dochodząc do końca (powinien zostać ok. 0,5 cm "zawias"). Przygotować nadzienie:
oliwki posiekać, wymieszać z
fetą,
pietruszką i
pieprzem aż do uzyskania niemal gładkiej pasty.
Jajko roztrzepań z
mlekiem,
bułkę tartą wysypać na płaski talerz. Do środka każdego
bakłażana włożyć ok. łyżkę nadzienia, rozprowadzić równomiernie i docisnąć do siebie połówki. Przełożone
bakłażany opanierować w
jajku i
bułce, smazyć na rozgrzanym
oleju na brązowo z obu stron (uwaga, podczas smażenia
bakłażan mięknie). Osączyć na papierowym ręczniku, podawać gorące z odrobiną ajwaru lub harissy.