Wykonanie
Lubię tego typu proste dania. Chrupiące warzywa i miękki, ciepły, smaczny
ser. Wszystko łatwo dostępne i niedrogie. Mariaż warzyw i
sera nie jest wymuszony, bynajmniej. Bardzo polecam.Podawałam na śniadanie, dla 3 dorosłych osób. Nic nie zostało. Przepis inspirowany daniem z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska".Składniki:1 opakowanie
sera "typu
feta"8
pomidorków koktajlowychpół
paprykipół malutkiej
cebuli dymkipół średniej wielkości
cukiniisuszone
zioła:
bazylia,
oreganochili -
pieprz cayenneolej rzepakowy z pierwszego tłoczeniaWykonanie:Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C. Grzanie góra-dół.
Cukinię,
paprykę i
pomidory umyć i osuszyć. Z
papryki usunąć gniazdo nasienne.
Cukinię pokroić w półksiężyce,
paprykę i
cebulę w kostkę,
pomidorki na połówki, a jeśli są większe, to na ćwiartki. Warzywa zmieszać z
bazylią,
oregano i
pieprzem cayenne. Dodać do nich dwie łyżki
oleju rzepakowego.Naczynie do zapiekania wysmarować
olejem (przydaje się do tego ręcznik papierowy lub pędzelek).
Ser wyciągnąć z opakowania, odsączyć. Oprószyć z dwóch stron
bazylią,
oregano i
chili -
pieprzem cayenne.
Ser ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wokół niego rozłożyć, najlepiej w dość cienkiej warstwie warzywa.Zapiekać przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.Podawać na ciepło.Uwagi:Danie to można podawać na śniadanie lub kolację - jako dodatek do kanapek, albo z
bagietką czosnkową i lampką
wina.W
porze letniej jest także znakomitą potrawą na grilla. Warzywa zapiekaj wtedy na specjalnych tackach, a
ser z
ziołami duś w folii aluminiowej.Do dania można też dodać zielone lub
czarne oliwki oraz dodać świeże
zioła np.
tymianek.
***A może spróbujesz pieczonej
ricotty z TEGO przepisu ?
Bądź towarzyski, podziel się!