ßßß Cookit - przepis na Zapiekany ser z warzywami

Zapiekany ser z warzywami

nazwa

Wykonanie

Lubię tego typu proste dania. Chrupiące warzywa i miękki, ciepły, smaczny ser. Wszystko łatwo dostępne i niedrogie. Mariaż warzyw i sera nie jest wymuszony, bynajmniej. Bardzo polecam.
Podawałam na śniadanie, dla 3 dorosłych osób. Nic nie zostało. Przepis inspirowany daniem z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska".
Składniki:
1 opakowanie sera "typu feta"
8 pomidorków koktajlowych
pół papryki
pół malutkiej cebuli dymki
pół średniej wielkości cukinii
suszone zioła: bazylia, oregano
chili - pieprz cayenne
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C. Grzanie góra-dół.
Cukinię, paprykę i pomidory umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne.
Cukinię pokroić w półksiężyce, paprykę i cebulę w kostkę, pomidorki na połówki, a jeśli są większe, to na ćwiartki. Warzywa zmieszać z bazylią, oregano i pieprzem cayenne. Dodać do nich dwie łyżki oleju rzepakowego.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem (przydaje się do tego ręcznik papierowy lub pędzelek). Ser wyciągnąć z opakowania, odsączyć. Oprószyć z dwóch stron bazylią, oregano i chili - pieprzem cayenne. Ser ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wokół niego rozłożyć, najlepiej w dość cienkiej warstwie warzywa.
Zapiekać przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Podawać na ciepło.
Uwagi:
Danie to można podawać na śniadanie lub kolację - jako dodatek do kanapek, albo z bagietką czosnkową i lampką wina.
W porze letniej jest także znakomitą potrawą na grilla. Warzywa zapiekaj wtedy na specjalnych tackach, a ser z ziołami duś w folii aluminiowej.
Do dania można też dodać zielone lub czarne oliwki oraz dodać świeże zioła np. tymianek.
***
A może spróbujesz pieczonej ricotty z TEGO przepisu ?
Bądź towarzyski, podziel się!
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2015/09/zapiekany-ser-z-warzywami.html