Wykonanie
Przepis na domową, chrupiącą, zdrową granolę (kuzynkę
musli) - bez
cukru, ze zdrowymi tłuszczami z
orzechów. Paliwo na śniadanie lub drugie śniadanie.Najlepsze rozwiązanie to połączyć tę granolę z naturalnie słodkimi
owocami, albo z
jogurtem naturalnym zmiksowanym z
owocami (na zdjęciu jest
jogurt truskawkowy).Przepis pochodzi z anglojęzycznej strony "super zdrowe dzieci".Składniki:2 szklanki
płatków owsianych pełnoziarnistych/górskich (nie błyskawicznych)1/4 szklanki
orzechów nerkowców1/4 szklanki
płatków migdałów1/4 szklanki ziaren
sezamu1 zupełnie łyżka (15 ml) mielonego
cynamonu (lub nieco mniej)1/2 łyżeczki
soli3 duże
białka jaj (lub 4 szt. rozmiaru M)Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 110 st. C.W misce połączyć
płatki owsiane,
sezam oraz posiekane
nerkowce i
płatki migdałowe. Dodać
cynamon i
sól. Wymieszać.W innej misce ubić
białka jaj, aż będą sztywne (ok. 5 minut, w zależności od miksera). Przełożyć do mieszanki owsiano-orzechowej i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie połączyć łyżką, aż sucha mieszanka pokryje się w całości
białkami jaj.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Równo wyłożyć cienką, pojedynczą warstwę
płatków owsianych, wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 60 minut, przemieszać co 20 minut - by granola równomiernie się upiekła.Po zupełnym ostudzeniu można przełożyć do słoika i zakręcić. Przechowywać 1-2 tygodnie.Granolę podawać np. z
jogurtem owocowym:
Jogurt owocowy2 małe porcje:200 g
jogurtu naturalnego200 g słodkich
owoców:
truskawek,
mangoopcjonalnie 2 łyżeczki
ksylitoru (
cukru brzozowego, o niskim indeksie glikemicznym)Zmiksować.
Bądź towarzyski, podziel się!Spodobało ci się? Polub mnie