ßßß
Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka... Osobiście uwielbiam rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj), szaszłyki ( mniam ) i karkówkę oczywiście ( np taką ).Dziś kolejny przepis na grillowaną karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;) .Jak zawsze prosto, myślę że wszystkie składniki znajdziecie w swojej skrytce z przyprawami ( rozmaryn można zastąpić suszonym - około 1 łyżeczki).Receptura sprawdzi się także w piekarniku ( polecam temperaturę około 150 stopni i coś między godzinką a półtorej ).Spróbujcie koniecznie!
Składniki :* 5 łyżek oliwy,* 1 łyżka sosu sojowego,* 1 łyżeczka tabasco (ilość zależna od preferencji smakowych ),* 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę,* 2 łyżeczki słodkiej papryki,* duża szczypta pieprzu,* kilka gałązek rozmarynu,* 4-6 plastrów karkówki,
Przygotowanie :Karkówkę umyj i osusz.Oliwę, sos sojowy, tabasco, czosnek, paprykę, pieprz zmieszaj w szklance.Karkówkę ułóż w blaszce / misce, polej przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz.Pomiędzy kawałki mięsa włóż gałązki rozmarynu.Całość szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.Grillowanie :Karkówkę ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i grilluj przez około 8 minut ( w zależności jak bardzo wysmażone mięso lubisz ), przewróć w połowie czasu.Jeśli masz cierpliwość i język Ci nie ucieka zawiń mięso w folię aluminiową i odłóż na kilka minut ( mięso będzie bardziej soczyste).Grillowana karkówka świetnie smakuje z musztardą ( mój ulubieniec ) czy z sosem czosnkowym.