Wykonanie

Grill to nie tylko
kiełbasa i
kaszanka... Osobiście uwielbiam
rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj), szaszłyki ( mniam ) i
karkówkę oczywiście ( np taką ).Dziś kolejny przepis na grillowaną
karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;) .Jak zawsze prosto, myślę że wszystkie składniki znajdziecie w swojej skrytce z
przyprawami (
rozmaryn można zastąpić suszonym - około 1 łyżeczki).Receptura sprawdzi się także w piekarniku ( polecam temperaturę około 150 stopni i coś
między godzinką a półtorej ).Spróbujcie koniecznie!

Składniki :* 5 łyżek
oliwy,* 1 łyżka
sosu sojowego,* 1 łyżeczka
tabasco (ilość zależna od preferencji
smakowych ),* 3 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę,* 2 łyżeczki
słodkiej papryki,* duża szczypta
pieprzu,* kilka gałązek
rozmarynu,* 4-6 plastrów
karkówki,

Przygotowanie :
Karkówkę umyj i osusz.
Oliwę,
sos sojowy,
tabasco,
czosnek,
paprykę,
pieprz zmieszaj w szklance.
Karkówkę ułóż w blaszce / misce, polej przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz.Pomiędzy kawałki
mięsa włóż gałązki
rozmarynu.Całość szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.Grillowanie :
Karkówkę ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i grilluj przez około 8 minut ( w zależności jak bardzo wysmażone
mięso lubisz ), przewróć w połowie czasu.Jeśli masz cierpliwość i
język Ci nie ucieka zawiń
mięso w folię aluminiową i odłóż na kilka minut (
mięso będzie bardziej soczyste).Grillowana
karkówka świetnie smakuje z
musztardą ( mój ulubieniec ) czy z
sosem czosnkowym.