Wykonanie
Przepis na to wyjątkowo pyszne ciasto znalazłam w najnowszym magazynie Good Food. Od razu przypadło mi do gustu ze względu na
mango, które uwielbiam!Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu :)W oryginalnym przepisie
mango należało zmieszać z
ciastem, ja postanowiłam je ułożyć aby kawałki były równomiernie rozłożone :)Recipe for this
very delicious
cake I found in latest Good Food magazine. I liked this strait away because I
love mango !
Cake is quick and easy to prepare :)In original recipe
mango needs to be mixed with mixture I decided to lay them pice by pice.
Składniki :* 1 puszka ( 425g )
mango w syropie, odcedzone i pokrojone na 3cm kawałki,* 200 g miękkiego
masła,* 225 g drobnego
brązowego cukru,* 4 duże
jajka,* 200 g
mąki samo rosnącej ( lub 200 g zwykłej pszennej i 2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia ),* 50 g
wiórków kokosowych, dodatkowo 3 łyżki do posypania,* 140 g
greckiego jogurtu kokosowego, ( ja nie mogłam takiego znaleźć więc dodałam zwykły
grecki jogurt i 25g
wiórków kokosowych extra ),Ingrediens :* 1 can ( 425g ) mangoes in
syrup, drained and cut into 3cm pieces,* 200 g butter, softened,* 225 g golden caster sugar,* 4 large eggs,* 200 g self rising
flour (or 200 g regular
flour and 2.5 tsp baking powder),* 50 g desiccated coconut, plus 3 tbsp for sprinkling,* 140 g Greek-style coconut
yogurt, ( I couldn't find so I used standard Greek-style
yogurt and extra 25 g desiccated coconut ),
Przygotowanie :
Masło i
cukier utrzyj na gładką masę, pojedynczo dodawaj
jajka miksując po każdym.Za pomocą szpatułki zmieszaj z
mąką i wiórkami kokosowymi a następnie z
jogurtem.Blaszkę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.Do formy wlej 1/3 masy, następnie ułóż kawałki
mango i zalej resztą masy, wygładź.Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni ( 160 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz 30 minut, do czasu aż ciasto będzie złociste i wbita wykałaczka wychodzi czysta.Ostudź 10 minut i jedz.Ciasto świetnie smakuje lekko ciepłe :) a na drugi dzień... prawdopodobnie też jest dobre ( u mnie nie doczekało :P ).Preparation :
Whisk butter and sugar until smooth and creamy, add eggs, one at a
time, beating well after each addition.Using a spatula stir with
flour and coconut then with
yogurt.Baking
tray 20x30 cm
line with baking paper.Scrape 1/3 the mixture into your tin, place mangoes pieces, add the rest of mixture and smooth over the surface then sprinke with a little coconut.Heat oven to 180C ( 160C fan ) and bake
cake for 30 minutes until golden and a skewer inserted into the center of the
cake comes out clean.Cool for 10 minutes and eat.
Cake is delicious warm and on secound day... propably as well ( my
cake gone so I'm not sure :P ).