ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z mango. / Coconut & mango sponge.

Ciasto kokosowe z mango. / Coconut & mango sponge.

nazwa

Wykonanie

Przepis na to wyjątkowo pyszne ciasto znalazłam w najnowszym magazynie Good Food. Od razu przypadło mi do gustu ze względu na mango, które uwielbiam!
Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu :)
W oryginalnym przepisie mango należało zmieszać z ciastem, ja postanowiłam je ułożyć aby kawałki były równomiernie rozłożone :)
Recipe for this very delicious cake I found in latest Good Food magazine. I liked this strait away because I love mango !
Cake is quick and easy to prepare :)
In original recipe mango needs to be mixed with mixture I decided to lay them pice by pice.
Składniki :
* 1 puszka ( 425g ) mango w syropie, odcedzone i pokrojone na 3cm kawałki,
* 200 g miękkiego masła,
* 225 g drobnego brązowego cukru,
* 4 duże jajka,
* 200 g mąki samo rosnącej ( lub 200 g zwykłej pszennej i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ),
* 50 g wiórków kokosowych, dodatkowo 3 łyżki do posypania,
* 140 g greckiego jogurtu kokosowego, ( ja nie mogłam takiego znaleźć więc dodałam zwykły grecki jogurt i 25g wiórków kokosowych extra ),
Ingrediens :
* 1 can ( 425g ) mangoes in syrup, drained and cut into 3cm pieces,
* 200 g butter, softened,
* 225 g golden caster sugar,
* 4 large eggs,
* 200 g self rising flour (or 200 g regular flour and 2.5 tsp baking powder),
* 50 g desiccated coconut, plus 3 tbsp for sprinkling,
* 140 g Greek-style coconut yogurt, ( I couldn't find so I used standard Greek-style yogurt and extra 25 g desiccated coconut ),
Przygotowanie :
Masło i cukier utrzyj na gładką masę, pojedynczo dodawaj jajka miksując po każdym.
Za pomocą szpatułki zmieszaj z mąką i wiórkami kokosowymi a następnie z jogurtem.
Blaszkę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy wlej 1/3 masy, następnie ułóż kawałki mango i zalej resztą masy, wygładź.
Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni ( 160 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz 30 minut, do czasu aż ciasto będzie złociste i wbita wykałaczka wychodzi czysta.
Ostudź 10 minut i jedz.
Ciasto świetnie smakuje lekko ciepłe :) a na drugi dzień... prawdopodobnie też jest dobre ( u mnie nie doczekało :P ).
Preparation :
Whisk butter and sugar until smooth and creamy, add eggs, one at a time, beating well after each addition.
Using a spatula stir with flour and coconut then with yogurt.
Baking tray 20x30 cm line with baking paper.
Scrape 1/3 the mixture into your tin, place mangoes pieces, add the rest of mixture and smooth over the surface then sprinke with a little coconut.
Heat oven to 180C ( 160C fan ) and bake cake for 30 minutes until golden and a skewer inserted into the center of the cake comes out clean.
Cool for 10 minutes and eat.
Cake is delicious warm and on secound day... propably as well ( my cake gone so I'm not sure :P ).
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/02/ciasto-kokosowe-z-mango-coconut-mango.html