Wykonanie

Sezon
truskawkowy niestety jest krótki, warto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych
owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie
truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów.*ilość
cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo, ale pamiętajcie, że
przetwory ze zbyt małą ilością
cukru mogą się zepsuć.Składniki na 3 średnie słoiki:500 g
truskawek3 szklanki
wody1 szklanka
cukruTruskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót-
truskawki myte bez szypułek napiją dużo
wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików.
Wodę z
cukrem zagotować i wrzącą zalać
truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą (żeby nie zniszczyć garnka) i ułożyć słoiki. Zalać zimną
wodą do 1/2 wysokości i pasteryzować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż ostygną a następnie odwrócić do góry dnem na kilka godzin.