ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kompot z truskawek (do słoików)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kompot z truskawek (do słoików)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon truskawkowy niestety jest krótki, warto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów.
*ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo, ale pamiętajcie, że przetwory ze zbyt małą ilością cukru mogą się zepsuć.
Składniki na 3 średnie słoiki:
500 g truskawek
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte bez szypułek napiją dużo wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą (żeby nie zniszczyć garnka) i ułożyć słoiki. Zalać zimną wodą do 1/2 wysokości i pasteryzować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż ostygną a następnie odwrócić do góry dnem na kilka godzin.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/kompot-z-truskawek-do-soikow.html